Avion Borisa Trajkovskog pao zbog greške pilota - Volim Podgoricu

Avion Borisa Trajkovskog pao zbog greške pilota

Šef međunarodne komisije koja je vodila istragu u slučaju “Trajkovski”, Omer Kulić, danas je u Skoplju predstavio izvještaj koji je, kako kaže, pokazao da je glavni razlog pada aviona bio greška pilota.

Naime, konačni izvještaj je pokazao da je razlog avionske nesreće, u kojoj je 26. februara 2004. godine kod Mostara poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova makedonske delegacije i posade, greška, odnosno propust pilota.

U izvještaju je navedeno da je napravljeno sedam grešaka ili propusta koji su uzrokovali pad aviona.

Kulić je istakao kako je kobna greška bila što su piloti letjeli avionom ispod 2.000 fita. Osim toga, nijesu imali informaciju o vremenskim uslovima u Mostaru toga dana kao ni plan za slijetanje na aerodrom u Mostaru.

Makedonska strana je, uglavnom, prihvatila rezultate izvještaja uz jednu primjedbu za koju su tražili da bude dio izvještaja.

Njihova primjedba je zašto u izvještaju nije objašnjeno da li je toga dana kada je pao avion poslat signal sa mostarskog aerodroma.

Inače, na izradi pomenutog izvještaja radili su iskusni stručnjaci koji su održavali redovne radne sastanke u Skoplju, Sarajevu, Mostaru i Beogradu. Kompletna istraga je koštala oko 160.000 eura, a neki od djelova aviona bili su ispitivani u Centru za istraživanje avionskih nesreća u Njemačkoj.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com