Kineska valuta ulazi u Srbiju - Volim Podgoricu

Kineska valuta ulazi u Srbiju

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) donio je odluku da na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu uvede kineski juan.

Kineska valuta biće uvedena na kursnu listu pod nazivom kineski juan renminbi sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

“Odluka o dopunama odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, kojom je kineski juan uveden na listu valuta na deviznom tržištu, donijeta je na sjednici koja je održana u četvrtak”, saopšteno je na sajtu NBS-a.

Pri donošenju te odluke, NBS se rukovodila sve većim učešćem trgovanja s Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dvije zemlje, prenosi Blic.

U obzir je, kako su naveli, uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima.

Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni mjenjači mogu da kupuju i prodaju.

(RTCG)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com