I pored straže – žrtva špijunaže - Volim Podgoricu

I pored straže – žrtva špijunaže

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice prije nekoliko nedjelja otkriven softverski program za špijunažu “Regin”, piše njemački list “Bild” pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih krugova.

Prema navodima lista, bliska saradnica kancelarke Merkel radila je na nacrtu njenog govora koji je po završetku radnog vremena ponijela kući da bi ga dovršila na svom laptopu.

Zatim je dokument ponovo snimila na svoj USB i prebacila ga na kompjuter na poslu.

Kada se uključio antivirus program na tom računaru detektovano je da je USB zaražen virusom. Provjere svih računara u kabinetu kancelarke kasnije nijesu potvrdile prisustvo novih virusa.

Firma za IT bezbednost Simantek je krajem novembra prvi put upozorila na postojanje visokosofisticiranog virusa “Regin” koji, kako se navodi, može na zaraženim računarima da napravi printskrinove ekrana, kontroliše kursor, krade lozinke, nadgleda prenos podataka i vraća obrisane podatke.

Radi se o softveru koji je navodno razvijala američka tajna služba NSA u saradnji sa britanskom tajnom službom, piše “Bild”.

Prošle godine je otkriveno da je NSA prisluškivala komunikacije više svjetskih lidera, među kojima je i mobilni telefon kancelarke Merkel.

Izvor: novosti.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com