Blokirali 20 transakcija, vrijednih 10 miliona - Volim Podgoricu

Blokirali 20 transakcija, vrijednih 10 miliona

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma blokirala je u ovoj godini 20 transakcija, u ukupnom iznosu od oko 10 miliona eura.

Uprava je, kako je saopšteno, o tim blokadama obavijestila državno tužilaštvo, radi eventualnog pokretanja istražnih radnji i ukupnog procesuiranja daljih aktivnosti.

Osim navedenog, Uprava je izdala i 31 nalog poslovnim bankama za kontinuirano praćenje poslovnih računa pravnih i fizičkih lica u trajanju od tri mjeseca, sa ciljem praćenja njihovog ponašanja u tom periodu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Odsjek za kontrolu obveznika u ovoj godini izvršio 136 inspekcijskih kontrola, od kojih se najveći broj odnosio na oblast građevinarstva. 

„Prilikom tih kontrola podnešeno je 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a po tom osnovu izrečene su kazne u iznosu od 16,5 hiljada eura. Uprava je izdala 78 prekršajnih naloga, i po tom osnovu je naplaćeno 73,4 hiljade eura“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su naveli da su u toku godine otvorena 253 predmeta, primljeno je 106 izvještaja o sumnjivim transakcijama, dok je nadležnim državnim organima proslijeđeno 55 inicijativa.

Primljeno je i 99 zahtjeva od drugih državnih organa, na osnovu čega je poslato 126 odgovora.

„U navedenom periodu, USPNFT primila je 38 zahtjeva za finansijsko obavještajnim podacima od stranih finansijsko obavještajnih službi (FOS). Osim na strana i domaća pravna lica, zahtjevi su se odnosili i na 69 fizičkih lica nerezidenata, kao i 12 fizičkih lica rezidenata“, kazali su iz Uprave.

U istom periodu je, kako su naveli, Uprava poslala 138 zahtjeva za finansijsko obavještajnim podacima prema 50 stranih FOS, i to za 133 pravna i 86 fizičkih lica. 

„Uprava će i dalje nastojati da implementira međunarodne standarde i da svojim aktivnostima dostigne visok nivo operativnosti i saradnje, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom lanu“, dodaje se u saopštenju.

(rtcg)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com