CNP: 40.000 posjetilaca u 2014. - Volim Podgoricu

CNP: 40.000 posjetilaca u 2014.

Tri nove predstave, dva festivala i sedam gostovanja na međunarodnim festivalima – suma je 2014. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, saopšteno je iz ove institucije.

Premijerno su izvedene predstave „Allegretto Albania” Stefana Čapaljikua u režiji Idriza Đokaja(15. april), „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Iva Brešana u režiji Luke Kortine (20. jula u Kotoru i 7. novembra u Podgorici) i „Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića (26. decembar).

– Od 182 programa koje je CNP realizovalo, a vidjelo ih skoro 40.000 gledalaca, 120 je dramskih. Pored premijerno izvedenih, repertoar su činile uspješne predstave CNP-a: „The Beauty Queen“, „Everyman Đilas“, „Post scriptum“, „Očevi su grad(ili)“, „Ribarske svađe“, „Egzistencija“, „Koza ili ko je Silvija“, „Žene koje čiste“, „Kveč“, „Revizor“, „Gorski vijenac“, „Prosidba i medvjed u jednom činu“, „Lasice“, „Njegoš i ja“, „Pomorandžina kora“, „Konte Zanović“ i „Don Žuan“ – navode iz nacionalnog teatra.

Dalje podsjećaju da su sa svojim produkcijama i koprodukcijama učestovali na I Internacionalnom pozorišnom festivalu MNT FEST u Skoplju („Everyman Đilas”), 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu („Everyman Đilas”), 38. Festivalu „Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu („Očevi su grad(ili)”), VI Kotor Artu („Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja”), 54. Ohridskom ljetu („Njegoš i ja”), Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT („Gorski vijenac”), i na Bijenalu crnogorskog teatra 2014 („Očevi su grad(ili)”, „Koza ili ko je Silvija”, „Everyman Đilas”). Predstave ovog pozorišta osvojile su šest nagrada, a Veliku nagradu CNP-a za ovu godinu dobio je Tihomir Stanić za ulogu Milovana Đilasa u predstavi „Everyman Đilas”. Nacionalni teatar imao je i uspješna gostovanja imali u Sloveniji sa predstavom „Everyman Đilas” koja je izvedena u Cankarjevom domu u Ljubljani iSlovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Kada je riječ o gostujućim programima, na sceni CNP-a vidjeli smo čuveni Glob teatar iz Londona,Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Pozorište „Slavija“ iz Beograda i Nikšićko pozorište.

Jedini nacionalni pozorišni festivala u zemlji – Bijenala crnogorskog teatra i ove godine je organizovao CNP, pa je od 6. do 15. oktobra izvedeno deset predstava u okviru tri selekcije i jedna kao gostujuća. Bogat prateći program Bjenala činile su festivalske debate, promocije i pozorišne radionice.

U saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, realizovan je 13. Međunarodni muzički festival A Tempopod motom „Umjetnici i klaviri“, u okviru kojeg je od 7. do 11. aprila priređeno pet koncerata.

Dugogodišnja saradnja nastavljena je i sa Crnogorskom kinotekom, pa je pored bogatog dramskog i muzičkog programa, na repertoru CNP-a u 2014. godini bilo i filmova. Na Velikoj i sceni Studio besplatno su organizovane projekcije filmova Velimira Velje Stojanovića, priređena je Nedjelja švedskog filmaFilmski maraton u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, Nedjelja španskog filma i Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“.

Među organizacijama i institucijama sa kojima su sarađivali, i dalje su ambasade Grčke, SAD, Srbije, Austrije, Švedske, Italije, Rumunije, zatim sa Britanskim savjetom, Francuskim institutom, Baletskom školom „Princeza Ksenija“, Udruženjem „Jazz Art“, Barskim ljetopisomFDU sa Cetinja , Baletskom trupom „Ballo“, Filozofskim fakultetom i Centrom za građansko obrazovanje, zatimStudentski parlamentMENSAMladi vamaSavez slijepih Crne GoreELSA MontenegroCentar za prava djeteta Crne GoreZdrava dona Montenegrina, Studio „Horag“ i mnogi drugi.

– CNP nastavilo je da sprovodi i unaprjeđuje aktivnosti koje su usmjerene ka privlačenju i animaciji publike i poboljšanju komunikacije sa publikom. U februaru je pokrenuta akcija koja je imala izuzetno veliki, pozitivni odjek u javnosti, sa ciljem da se animira nova publika i dodatno popularizuje repertoar. Pod sloganom „Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište“, publici je ponuđen popust od 50 odsto za sve predstave u produkciji CNP-a. Važio je i stalni popust od 50 odsto za penzionere i studente, kao i organizovane posjete pozorištu.

– U namjeri da se strateški i ozbiljno bavimo našom publikom, ali i da testiramo postojeće komunikacione modele i uspostavljene mehanizme odnosa, sprovedeno je prvo istraživanje pozorišne publike u Crnoj Gori. Riječ je o sociološkom istraživanju dramske publike CNP-a koje je rađeno sa ciljem da se utvrde sve relevantne karakteristike publike, koje u najvećoj mjeri utiču na odnos publike prema pozorištu – navode u saopštenju iz nacionalnog teatra.

Ovo istraživanje uradila je Zorana Kralj, PR ove institucije, na uzorku od 400 ispitanika, metodom anketnog upitnika.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com