Drugaricu za šeficu - Volim Podgoricu

Drugaricu za šeficu

Sutkinja Apelacionog suda Milenka Žižić glavni je pretendent na mjesto specijalnog tužioca, nakon što Skupština vjerovatno u drugoj plovini januara usvoji zakon kojim treba da se uspostavi crnogorski USKOK, saznaju “Vijesti”.

Prema izvorima “Vijesti”, sutkinji prolaz na to mjesto preko Tužilačkog savjeta i ministra pravde Duška Markovića  pokušava da obezbijedi  bliska prijateljica, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, a  kako bi zadržala uticaj u vrhu pravosuđa.

Žižić je u javnosti  prepoznata po predmetima ratnih zločina “Morinj” i “Deportacije”. U ovom drugom slučaju svi optuženi  u Višem sudu oslobođeni su krivice, a zauzvrat će za neosnovano lišenje slobode od države dobiti milione odštete. 

Ona je u Višem sudu sudila i Igoru Raičeviću, optuženom za ubistvo Medeničinog zeta  Ivana Dulovića i Maje Raičević, osudivši ga na maksimalnu kaznu – 40 godina zatvora.

Žižićeva  je ustanovila i standard, kako piše u Izvještaju o radu vrhovnog tužilaštva za 2013, da policajac ne može da utiče na tužioca, odbacivši optužni predlog protiv Siniše Stojkovića, bivšeg šefa kriminalističke policije u Podgorici.

Zaključila je da on u istrazi prijetnji novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić nije mogao da utiče na podgoričku tužiteljku  jer nije “imao visok položaj i autoritet u službi, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu”.

Mediji su ranije objavili da je sin sutkinje  Žižić, Milan Žižić zaposlen kao savjetnik za informacioni sistem Sudskog savjeta na čijem čelu je do skora bila Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda, koja je ranije imala ključnu riječ u pravosudnim kadrovanju, više nije u takvoj poziciji. 

Njeni pokušaji da prilikom izmjene zakona Vrhovni sud stavi iznad Ustavnog propali su, a sada namjerava da uspostavi kontrolu nad specijalnim tužiocem.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković se, međutim, ne slaže sa konceptom da se specijalni tužilac bira na javnom oglasu, kao što  podrazumijeva vladin Predlog zakona. Iako je uloga VDT-a u kontroli rada specijalnog tužioca velika,  Stanković se zalaže da prvi tužilac u državi  predloži specijalnog tužioca. O tome je obaviješten i ministar pravde. 

Inače,  konačnu riječ u izboru, prema predloženom zakonu, ima Tužilački savjet. 

Venecijanska komisija je sugerisala da specijalni tužilac bude samostalan u odnosu na VDT i da polaže račune parlamentu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com