VDT: Najprije autokontrola - Volim Podgoricu

VDT: Najprije autokontrola

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković posjetiće nakon praznika sva tužilaštva kako bi kontrolom predmeta od 2011. do 1. oktobra ove godine ocijenio kako su radili tužioci. Stanković je u intervjuu agenciji MINA rekao da su sva tužilaštva dostavila pisane izvještaje o pojedinačnom radu tužilaca i da je u toku njihova analiza.

On je objasnio da je riječ o velikom broju predmeta, jer se kontroliše period od 2011. godine do 1. oktobra ove godine.

Stanković je kazao da dostavljanje izvještaja nije dovoljno, jer je potrebno utvrditi da li su rezultati tužilaca predstavljeni u izvještajima istovremeno i realni.

“Zbog toga, nakon praznika planiram da obiđemo svako tužilaštvo i napravimo uvid u rad tužilaca kroz analizu predmeta. Nakon te kontrole sve će biti jasnije“, poručio je Stanković.

Na pitanje koliko je upoznat da li ima političkih pritisaka na tužioce, Stanković je odgovorio da je prilikom stupanja na dužnost svim tužiocima saopštio da će u tužilaštvu Crne Gore biti mjesta samo za visoko stručne i odgovorne tužioce, kojima su iznad svega Ustav, zakon, savjest i etika.

“Tu nema mjesta za pritiske bilo koje vrste. Ne želim da vjerujem da je bilo političkih pritisaka na tužioce, ali ne mogu da tvrdim da ga nije bilo. Pritisak može da se vrši samo na onog ko tom pritisku ne može ili ne želi da se odupre“, kazao je Stanković.

On je poručio da, ukoliko je neko u tužilaštvu odluke donosio pod političkim pritiskom, to mu neće biti preporuka za dalji rad.

“Funkciju Vrhovnog državnog tužioca obavljam više od dva mjeseca. Za to vrijeme niko nije pokušao da utiče na moj rad. Baš kao ni u prethodnim decenijama, dok sam obavljao sudijsku funkciju“, rekao je Stanković.

On je kazao da ne može, niti želi, da kaže da je stanje u crnogorskom tužilaštvu na zavidnom nivou, objašnjavajući da ne misli samo na kadrovska rješenja, već i na tehničku osposobljenost.

“Sa vd stanjem bili smo suočeni skoro dvije godine. Problema je puno i nagomilani su, od velikog broja predmeta iz prošlosti, koji nisu riješeni do kraja ili su bez osnova arhivirani, do onih koji su aktuelni“, rekao je Stanković.

On smatra da je razumljivo da javnost očekuje da VDT riješi sve u kratkom roku, ali da treba imati na umu da tužilacka istraga zavisi i od drugih institucija.

“Ne želim da pravdam propuste, kojih jeste bilo, ali moram da napomenem da neke stvari, koliko god to tužioci nastojali, ne mogu da se odvijaju brzinom koja bi za javnost bila prihvatljiva“, naveo je Stanković.

On ocijenio da se stiče utisak da tužilaštvo odugovlači pojedine postupke, ali da je često potrebno dosta vremena za prikupljanju dokaza, stručnih mišljenja i drugih činjenica.

“Dešava se da mišljenja stručnjaka nekada nijesu usaglašena, zbog čega, umjesto do rješenja, dolazimo do novog problema, a sve to utiče na tok i trajanje postupka. Takvo stanje treba i mora da se mijenja“, smatra Stanković.

Na pitanje da li je zadovoljani saradnjom sa predstavnicima policije i sudstva, s obzirom da je ranije bilo prebacivanja odgovornosti između tužilaštva – policije i sudstva, Stanković je rekao da se prebacivanjem odgovornosti ništa neće postići.

Stanković je ocijenio da se od svih institucija, s pravom, očekuju veći napori kako bi se postigli bolji rezultati u istrazi i gonjenju svih učinilaca krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

On smatra da je, da bi se to postiglo i da bi tužilačka istraga dala rezultate, od velikog značaja bliska i koordinirana saradnja sa policijom i drugim državnim organima.

“Samo saradnjom može se doći do cilja, a to je beskompromisna borba protiv svih oblika organizovanog kriminala, korupcije, posebno korupcije na visokom nivou“, ocijenio je Stanković.

Upitan da prokomentariše mogućnost opšteg reizbora tužilaca, Stanković je ocijenio da po njegovim kriterijumima na tužilačku funkciju po javnom oglasu može biti izabran samo neko ko ima stručne, profesionalne i moralne kapacitete za obavljanje ove odgovorne funkcije.

“To što je neko bio tužilac, ne znači da ponovo mora da bude izabran nakon isteka madata, naročito ako nije u svom radu pokazao kvalitet i ako nije imao odgovoran i profesionalan odnos prema tužilačkoj funkciji“, rekao je Stanković.

(Analitika)

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on when a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Will there be any way you are able to get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com