Crnogorski sport u 2014. godini! - Volim Podgoricu

Crnogorski sport u 2014. godini!

Još jedna takmičarski bogata godina je za nama, crnogorski sportisti bili su dio brojnih velikih takmičenja, nažalost, nijesmo uspjeli sve da začinimo nekim velikim rezultatom. Crna Gora je i u 2014. godini igrala značajnu ulogu na evropskoj sportskoj mapi, i tako malo je nedostajalo da se ponovi veličanstvena 2012… No, možda je ovo samo uvertira za uspješnu 2015. godinu.

Nekako najsvježiji nam je rukomet. Naše dame su bile tako blizu velikog uspjeha. Nedostajalo je svježine, umor je učinio svoje, a i neke čudne odluke Evropske rukometne federacije, pa da godinu krunišu još jednom medaljom na Evropskom prvenstvu. Podarile su nam ’’lavice’’ spektakularan meč sa Švedskom. Iscrpljene do iznemoglosti u tom duelu, plus put od pet ipo sati, spriječili su Katarinu Bulatović i drugarice da pokažu više u polufinalu protiv Španije. Na kraju ostali smo i bez bronze… Ali kad se sve sabere, biti četvrti u Evropi, je rezultat za ogromno poštovanje. Da se itekako vrijedno radi u ženskom rukometu potvrdile su đevojke iz Budućnosti. Iako poražene od Đera u finalu Lige šampiona u Budimpešti, ove sezone ’’plave’’ su rutinski odradile prvu fazu, od proljeća slijedi napad na novi fajnl-for u glavnom gradu Mađarske.

Kada su u pitanju rukometaši, nakon januarske kratke epizode na Evropskom prvenstvu, uslijedile su nove kvalifikacije, sa novim selektorom, u potpuno renoviranom i itekako podmlađenom sastavu. Odlična partija i pored poraza od Srbije u Beogradu, a onda u Baru veličanstvena igra protiv velesile Islanda i pobjeda Borozana i drugova. Svakako da u 2015. očekujemo nove majstorije naše podmlađene selekcije, neće biti lako osvojiti jedno od prva dva mjesta, ali kada su u pitanju naši rukometaši, sve je moguće…

Fudbalerii su otpočeli novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Krenulo je sve kako se samo poželjeti može. Moldaviji je naplaćen dug pod Goricom, ali su nas itekako prizemljili iznenađujući remi sa Lihtenštajnom, te blijedo izdanje i poraz u Beču od Austrije. Bez Mirka Vučinića izašli smo na megdan Švedskoj, načeo nas je Ibra ali je bod ”hrabrim sokolima” donio Jovetić sa bijele tačke. I dalje smo tu, i dalje smo u igri za jedno od prva dva mjesta, i ostali rezultati su nam išli na ruku, i nekako svi vjeruju da je EURO 2016 u Francuskoj dostižan za crnogorske fudbalere. Mladi fudbaleri bili su jako blizu odličnog rezultata u kvalifikacijama za Euro, ali smo nakon šokatnog poraza od Rumunije (vodili 3:1) neslavno završili evropsku turneju. Duško Vlaisavljević je podnio ostavku, a naše mlade snage predvodiće Mojaš Radonjić.

Kada je u pitanju domaća klupska scena, fudbaleri Sutjeske prva su ekipa u istoriji naših šampionata koja je uspjela da odbrani titulu prvaka države. Nova sezona donijela je dosta uzbuđenja, u samom vrhu su četiri tima: Rudar, Sutjeska, Mladost i Budućnost. Čeka nas sigurno najuzbudljivija sezona od osnivanja, proljećni dio šampionata mogao bi i publiku da vrati na tribine u što većem broju. Kup je odnio Lovćen, ali ćemo na ljeto dobiti novog, za tofej boriće se Sutjeska, Budućnost, Mladost i Petrovac. Godina je u Fudbalskom savezu obilježena svečanošću u Crnogorskom narodnom pozorištu – Marko Baša najbolji je fudbaler u godini na izmaku, Vladimir Jovović najbolji u domaćem šampionatu, a nagradu za trenera odnio je Dragan Radojičić.

Reprezentativna košarka doživjela je debakl u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Grupu sa Bugarskom, Izraelom i Holandijom morali smo proći bez problema. Nošeni prethodnim podvizima, i vjerovanjima većine da je drugo mjesto zagarantovano, bez nekoliko najboljih igrača ušli smo u okršaje sa tri navedena tima… epilog svega bilo je treće mjesto, dva poraza od Holandije i oproštaj od Eurobasketa na koji bi uz Vučevića i Pekovića najvjerovatnije računali i na treću NBA zvijezdu Nikolu Mirotića. Ostaje veliki žal, jer bi sa ova tri majstora košarke uz ostale reprezentativce zasigurno mogli do završnice šampionata. Završena je i saradnja sa Lukom Pavićevićem, a pred Košarkaškim savezom je težak zadatak da ponovo povrati povjerenje navijača i vrati crnogorsku reprezentaciju tamo đe i pripada. Mladi košarkaši su neslavno završili Evropsko prvenstvo, došlo je do smjene na klupi, Igor Jovović preuzeo je kormilo od Mihaila Pavićevića. Za razliku od košarkaša, na Evropskom prvenstvu gledaćemo naše dame, koje su još jednom sjajnim izdanjima došle u priliku da se ponovo bore za što bolji rezultat na šampionatu Starog kontinenta.

Ali zato su košarkaši Budućnosti igrali, a tek sada i igraju, značajnu ulogu u ABA ligi. ”Plavi” su očekivano uzeli domaće prvenstvo i Kup, bili blizu fajnl-for, a od ove sezone ciljevi su još veći. Nakon 15. kola Budućnost ima 12 pobjeda, drži drugo mjesto, a svojim izdanjima jasno su svima stavili do znanja da ih interesuje samo finale regionalnog takmičenja. Pored toga, u izuzetno jakoj grupi Eurokupa, ”plavi” su uspjeli da izbore drugu fazu. Sasvim zasluženo priznanje za najboljeg košarkaša pripalo je kapitenu Budućnosti Suadu Šehoviću, kod dama ta titula završila je u ruke Marine Vučetić iz Budućnost Volkana. Vučetić je sa ekipom Budućnost Volkana prošle sezone, osim dva osvojena trofeja na domaćoj sceni, izborila plasman na finalni turnir Međunarodne regionalne lige. Bila je u sastavu i seniorske reprezentacije, koja je treći put uzastopno izborila plasman na Evropsko prvenstvo. Najbolji crnogorski igrači u inostranstvu su član Orlanda Nikola Vučević i Jelena Dubljević iz Galatasaraja. Selektoru kadetske reprezentacije Dušanu Dubljeviću pripalo je priznanje Goran Bojanić, koje se dodjeljuje za najboljeg trenera. Dubljević je sa kadetskom reprezentacijom osvojio 1. mjesto na B prvenstvu Evrope, što je pokazatelj da ne moramo da brinemo za Budućnost, ako se sa tom đecom bude radilo na pravi način.

Od vaterpolista uvijek očekujemo medalje, tako je bilo i sada uoči Evropskog prvenstva u Budimpešti. Prvi dio šampionata odrađen je kako je i zacrtano, osvojeno je prvo mjesto u grupi, dobili smo dva dana odmora i direktan plasman u polufinale. Crnogorski vaterpolisti krenuli su superiorno protiv Srbije u polufinalu, kontrolisali su igru i ubjedljivo vodili od početka utakmice (5:1, 8:4). Od tog trenutka totalni ”raspad sistema” u timu Ranka Perovića. Iako je stariji Janović obezbjedio ”ajkulama” plus dva pred posljednju četvrtinu, u finišu sve se srušilo. Srbija je otišla u finale, Crna Gora je u meču za bronzu poražena od Italije. To je natjeralo sve u Savezu da počnu sa podmlađivanjem ekipe, kako bi se dobilo na konkurenciji, kako bi na Svjetsko prvenstvo na ljeto u Kazanju otišli sa namjerom da ponovimo uspjeh iz 2013. godine, finale u Barseloni. Ipak,medalju smo uzeli, i to bronzanu, u Svjetskoj ligi.

Kada je u pitanju klupski vaterpolo, Jadran Herceg Novi, Primorac i Budva takmiče se u novom formatu Regionalne lige. Posebno se izdvaja ekipa Vladimira Gokovića koja gura odlično u tom šampionatu, stigla je i do trofeja domaćeg Kupa, a imala je sjajna izdanja na evropskoj sceni, najprije u Ligi šampiona, a onda i u Eurokupu. Dokaz da imamo talentovane đece, ali sve to neće biti dugog vijeka ako ne poradimo na infrastrukturi, i ako ne otvorimo još neke vaterpolo centre, poput Pogorice i Nikšića. Mlađan Janović najbolji je vaterpolista u 2014. godini, Stefanu Pješivcu iz Jadrana pripalo je priznanje za najboljeg mladog vaterpolistu.

Odbojkaška reprezentacija Crne Gore igraće u Svjetskoj ligi. Izabranici Slobodana Boškana na trijumfalan način osvojili su Evropsku ligu, predvođeni kapitenom Vojinom Ćaćićem najboljim odbojkašem Crne Gore u godini na izmaku. Sigurno, najuspješnija godina za crnogorsku odbojku. Budvanska rivijera imala je jednu od najuspješnijih godina u najelitnijem takmičenju Ligi šampiona, i na najbolji način predstavljala je crnogorsku odbojku.

Član mojkovačke Tare, Danijel Furtula i Slađana Perunović iz Atletskog kluba Nikšić najbolji su atletičari Crne Gore u 2014. godini. Furtula je u godini na izmaku osvojio prva mjesta u bacanju diska, u kategoriji mlađih seniora na Evropskom zimskom kupu bacača u Leiriji, Prvenstvu Mediterana za mlađe seniore u Francuskoj i Ekipnom prvenstvu Evrope u Tbilisiju. 

Džudista Nikola Gušić osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Vroclavu. Član Budućnosti Almir Cecunjanin osvajač je zlatnih medalja na Mediteranskom prvenstvu u Baru i Balkanskom šampionatu u Ohridu. Jelena Maksimović je bila bronzana na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Lisabonu i seniorskom prvenstvu Evrope u Tampereu. Njen klupski drug Mario Hodžić je bio bronzani na kadetskom prvenstv u Evrope u Lisabonu. Crnogorski bokser Dejan Zlatičanin sjajnim partijama izborio je eliminacioni meč za titulu profesionalnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji protiv Amerikanca Henrija Landija.

 
 (Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com