Australija zabranila solarijum! - Volim Podgoricu

Australija zabranila solarijum!

Zabrana solarijuma stupa na snagu 1. januara u državama Novi Južni Vels, Viktorija, Južna Australija, Tasmanija, Kvinslend i na teritoriji glavnog grada Kanbere.

Zabranu solarijuma će uvesti i Zapadna Australija, ali datum još nije određen, dok samo Sjeverna teritorija, jedini preostali australijski region, još ne namjerava da zabrani kabine za vještačko sticanje bronzanog tijena. Australija će tako, poslije Brazila, postati druga zemlja svijeta koja je zabranila solarijume.

“Kvinslend već ima najvišu stopu raka kože u svijeta, i nema sumnje da postoji direktna veza između redovne upotrebe solarijuma i malignog melanoma“, rekao je za AP vršilac dužnosti ministra zdravlja, Mark Mekardl.

Australija čiji su stanovnici veoma izloženi suncu, naziva se i “zemljom opekotina od sunca”.

Zdravstvene vlasti odavno obavještavaju javnost o opasnostima od izlaganja suncu što je navelo stanovništvo da redovno koristi zaštitne kremove i da nosi šešire s velikim obodima i naočare za sunce. Takođe odavno u Australiji je na snazi i upozorenje na solarijume i kućne lampe za sunčanje.

Po Državnom savjetu za rak, dvije trećine Australijanaca će dobiti dijagnozu da ima neku vrstu raka kože prije navršene 70. godine što je dva do tri puta više nego u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji.

Više od 2.000 Australijanaca umrlo je od raka kože 2011, većinom od melanoma.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com