Srbija traži da sudi kapetanu Draganu - Volim Podgoricu

Srbija traži da sudi kapetanu Draganu

Ministarstvo pravde Srbje uputilo je danas dopis Australiji sa molbom Dragana Vasiljkovića, poznatiji kao kapetan Dragan, ne bude izručen Hrvatskoj.

inistar pravde Nikola Selaković, u dopisu ministru pravde Australije Majklu Kinanu, zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje kapetana Dragana, i istakao da su pravosudni organi Srbije spremni za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića.

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića radi krivičnog gonjenja Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine u periodu od 1991. do 1993. godine.

Takođe, srpsko Ministarstvo smatra da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijeli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.

Inače, ovo je treći put da se Srbija obraća pravosudnim organima Australije, a prije tri sedmicee australijski Savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006, a na slobodi je bio samo krajem 2009. i početkom 2010, nakon čega je ponovno uhapšen.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com