Sterilno: Sve što jedu Milo, Filip i Ranko prolazi rigorozne kontrole! - Volim Podgoricu

Sterilno: Sve što jedu Milo, Filip i Ranko prolazi rigorozne kontrole!

Grupa za za antiteroristički pregled (ATP) – biohemijsku zaštitu Uprave policije brine o ispravnosti hrane koja se servira najvišim državnim zvaničnicima iz zemlje i inostranstva.

Predsjednici države, Skupštine i Vlade van kuće ne mogu jesti dok oni to ne odobre. Znaju na šta je Milo alergičan, šta Filip voli da jede i šta Ranko ne obiduje.

“Naš posao je da pregledamo sve deklaracije, kontrolišemo način i temperaturu skladištenja i čuvanja hrane, sve dok se namirnice ne pripreme za iznošenje na trpezu”, rekla u razgovoru za “Vijesti” glavna inspektorka za kontrolu hrane štićenih ličnosti u policiji Jelena Sekulić.

Još u starom Rimu imperatorima ništa nije moglo biti posluženo na bogatim trpezama  prije nego to okuse odabrani “probači hrane”. Od tada do danas praksa je promijenjena – posao klasičnog degustatora praktično ne postoji, ali se o bezbjednosti hrane na “dvorovima” i dalje pridaje velika važnost.

Grupa ATP brine da sve bude čisto kao suza kad god  tri ključne figure u državnom aparatu – predsjednik Filip Vujanović, prvi čovjek Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović, jedu van kuće…

“Procedure se moraju poštovati, jer je to jedini način da nam se ne dogodi neka greška. Od državnog Protokola unaprijed dobijamo listu gdje se i kada održavaju posjete u vilama zatvorenog tipa, predsjedničke ili ministarske konferencije, ali i gdje neko od štićenih ličnosti želi da ruča narednog dana u objektima otvorenog tipa. Nakon toga naš je posao da dan, dva ili više odemo do tog mjesta i napravimo detaljnu biohemijsku kontrolu hrane i pića, kuhinje i osoblja, ali i mini-barova u apartmanima”, navela je Sekulić.

Rigorozne kontrole

Da bi im se posao olakšao, grupa za biohemijsku zaštitu ATP Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata u državnim vilama zatvorenog tipa – “Gorica”, “Njivice”, “Topliš”, “Jelka” najmanje dva puta godišnje sa sanitarnim inspektorima ide u rigoroznu kontrolu. 

I pored velikih godišnjih kontrola, procedura se zna – Grupa kontroliše sve što se priprema u tim kuhinjama prije nego specijaliteti i odabrana pića budu posluženi državnom vrhu. Ništa manje posla za biohemičare policije nema ni kada se u Crnoj Gori organizuju veće konferencije kada se državni vrh sastaje sa kolegama iz inostranstva…

“Hrana, koja se služi štićenim ličnostima mora biti bezbjedna, tj. oslobođena svih potencijalnih fizičkih, hemijskih i bioloških opasnosti, koje bi eventualno mogle da izazovu rizik ili štetne posljedice po zdravlje tih ljudi. Informacije o bezbjednosti hrane se najčešće prikupljaju upravo u kuhinjama restorana, hotela i vila. Naš je posao da pregledamo sve deklaracije, kontrolišemo način i temperaturu skladištenja i čuvanja hrane, pa sve dok se namirnice ne pripreme za iznošenje na trpezu. Osim toga, bavimo se i provjerom biohemijske čistoće radnih površina, posuđa, ali i ruku osoblja koje manipuliše tom hranom. Od velike pomoći su nam laboratorije Instituta za javno zdravlje, ali i laboratorije za ekotoksikološka ispitivanja”, pojasnila je Sekulić.

Mijenjanje menija


Inspektorka, od čijeg rada zavisi zdravlje našeg državnog vrha, često danima ne izlazi iz kuhinje gdje se održava veći samit ili konferencija kako bi se uvjerila da je hrana na meniju potpuno bezbjedna. Nerijetko i mimo volje šefova kuhinje ili zahtjeva državnog Protokola, mijenja i dogovoreni meni, ako nije zadovoljna biohemijskim rezultatima pojedinih namirnica.

“Vanredni biohemijski pregledi se obavljaju  neposredno prije konzumiranja hrane u objektu i odnose se isključivo na odabrani meni za taj dan. Ukoliko je posjeta ranije najavljena, onda u kontrolu idemo nekoliko dana unaprijed, tako da imamo dovoljno vremena da prekontrolišemo svaku namirnicu, ali i čistoću u kuhinji. Ako to radimo prije ručka ili večere, onda pravimo listu rizičnih namirnica koje podliježu našim kontrolama”, pojasnio je šef Odsjeka za štićene ličnosti UP Nebojša Kruščić.

Njegova koleginica tvrdi da naše štićene ličnosti nijesu probirljive i da se uvijek slože sa menijem koji traže strane delegacije prilikom zvaničnog boravka u Crnoj Gori.

“Naravno, izbacujemo samo namirnice koje su neispravne ili one za koje znamo da su naše štićene ličnosti alergične. Sa njima nikada nijesmo imali problema, jer uvijek prihvate naše sugestije”, kaže Sekulić.

Vino sa plutom ne stiže do predsjednika

Koliko su rigorozne kontrole Grupe za ATP – biohemijsku zaštitu najbolje govori podatak da kontrolišu čak i poklone, koje štićene ličnosti dobijaju prilikom posjeta. Pregledi poklona se najčešće obavljaju u objektima zatvorenog tipa i to uglavnom uoči nacionalnih ili novogodišnjih i božićnih praznika… 

Naši glavari na poklon od kolega iz inostranstva često dobijaju namirnice i skupocjena pića, koje su ponos tih zemalja. Tako na adresu predsjednika ili premijera stižu švajvarski sirevi, vina iz Francuske, kobasice iz Njemačke, “serano” pršuta iz Španije ili votka iz Moskve…

“Na takvim poklonima prvo gledamo deklaraciju, pa onda pakovanje, ali i provjeravamo način čuvanja tih namirnica ili pića. Ukoliko namirnica ili piće nemaju deklaraciju, to ne može proći kontrolu i takvi pokloni ne stižu do onih kojima su poslati. Vino zatvoreno čepom od plute, takođe, ne može biti predato”, navela je Sekulić.

Led i cijeđeni sokovi na “crnoj listi”

Biohemičari UP imaju i “crnu listu” nepoželjnih namirnica u kuhinjama zatvorenog ili otvorenog tipa. Ukoliko ne stignu da urade kompletnu laboratorijsku analizu, sa menija često izbacuju slatko mlijeko, mliječne proizvode, zelenu salatu, led, ali ne dozvoljavaju ni služenje cijeđenih prirodnih sokova.

“Postoji lista namirnica koje su pogodno tlo za kontaminaciju bakterijama. Upravo ta lista nam pomaže da suzimo mogućnost trovanja kada nijesmo u prilici da radimo detaljnu analizu u tim restoranima”, pojasnila je biohemičarka.

Inspektorima ATP-a najteže padaju “navrat-nanos” kontrole, kada moraju u nekoliko sati da stignu do nekog restorana u zemlji, jer je nekoj od domaćih štićenih ličnosti palo na pamet da naš tog dana ruča na tom mjestu.

Otrovne zmije, divlje mačke, ajkulina peraja

Štićene ličnosti iz Crne Gore prilikom putovanja obično nose na poklon crnogorske sireve, pršutu i vino… U UP tvrde da prilikom gostovanja oni nemaju posebnih želja za domaćine, niti sa sobom   nose hranu ili vode kuvare.

Taj slučaj, međutim, nije sa delegacijama koje u Crnu Goru stižu iz Azije. Gotovo sve državne delegacije iz Kine avionima u Podgoricu dovode cijeli “ketering” – od njihovih kuvara, egzotičnih namirnica, ali i stotinu začina…

“Kad oni stižu, nose sve sa sobom, ali prilikom pripremanja hrane potpisuju dokumentaciju da preuzimaju rizik. Naravno, mi smo i tada obavezni da kontrolišemo njihov rad u kuhinji, pripremu, čuvanje i serviranje hrane. To su veoma specifični mirisi, koji često ne prijaju našem mentalitetu jer nijesmo navikli na te začine. A moram vam reći i da mi se ne sviđa stepen čistoće njihovog osoblja, koji manipuliše tom hranom”, kazala je Sekulić.

Kinezi, kada dolaze kod nas, spremaju  razna za nas egzotična i neobična jela – “borba zmaja i tigra”, komplikovani specijalitet priprema se od tri vrste otrovnih zmija, divlje mačke i mnoštva trava. Zatim spremaju i supu od ajkulinih peraja, lastinih gnijezda i ostalih kulinarskih čuda…

Svoju “kuhinju” donose kod nas i delegacije iz Emirata, Izraela, Indije. Za razliku od Azijata, nikada se nije dogodilo da državni protokoli iz Njemačke, Britanije, Rusije i SAD sa sobom vode “bulumentu”, već traže na meniju kombinaciju njihove i naše nacionalne kuhinje..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com