Tijana izumila kako osvijetliti javne objekte koristeći vodu iz njih! - Volim Podgoricu

Tijana izumila kako osvijetliti javne objekte koristeći vodu iz njih!

Dizajnerka enterijera, specijalizovana za arhitekturu Tijana Tripković osmislila je tzv. svjetlosnu turbinu koja može da proizvodi struju, koristeći svu vodu koja se upotrebljava u nekom javnom objektu!

Jedna svjetlosna turbina mogla bi tako, na primjer, da osvijetli 20 učionica odnosno da podmiri kompletne potrebe jedne prosječne gradske škole za osvjetljenjem, rekla je Tripković Tanjugu.

Svjetlosna turbina bi radila tako što bi voda, koja se koristi u nekoj javnoj ustanovi, umjesto da samo protiče kroz tu zgradu, prolazila kroz turbinu koja bi na osnovu te energije proizvodila struju, objasnila je Tripković.

Električna energija dobijena na taj način, osvjetljavala bi učionice i javne ustanove čime bi značajno smanjile račune za struju, ali na prvom mjestu taj projekat je značajan zbog dobijanja struje iz “zelene energije”, naglasila je Tripković.

Uz to, instaliranje Svetlosne turbine u holu neke škole inspirisalo bi učenike da razmišljaju o energetskoj efikasnosti i uštedi energije, što može pozitivno uticati na njihovu svijest i imati pozitivan uticaj na okolinu, dodala je Tripković.

Preliminarne procjene su pokazale da bi prosječna godišnja proizvodnja struje iz svjetlosne turbine u jednoj školi mogla biti 1.620 kilovata.

Primjena ove specijalne turbine integrisane u vodovodne instalacije objekata koji su veliki potrošači donijela bi još veće uštede koje bi na godišnjem nivou opravdale ulaganja neophodna za postavljanje tog energetskog sistema, dodala je Tripković.

Ona je ukazala da se radi o idejnom rješenju i da je osmišljavanje tog projekta prvi korak u dugom procesu, koji bi na kraju rezultirao ugradnjom turbine koja bi proizvodila struju.

Tripković kaže da je za realizaciju ovakvih inovativnih rješenja i njihovu primjenu u praksi neophodna podrška države, jer bi to bilo isplativo za sve.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com