Iran demantovao dogovor sa SAD: Uranijum ipak neće u Rusiju - Volim Podgoricu

Iran demantovao dogovor sa SAD: Uranijum ipak neće u Rusiju

Iranske vlasti su danas demantovale da su sa SAD postigle sporazum o izvozu viška obogaćenog uranijuma u Rusiju, što bi predstavljalo ustupak zvaničnog Teherana u cilju postizanja sveobuhvatnog ugovora o nuklearnoj energetici sa šest svjetskih sila.

Američka novinska agencija AP je, citirajući neimenovane diplomate, sinoć objavila da su Teheran i Vašington postigli načelni sporazum o formuli za izvoz u Rusiju većeg dijela iranskog obogaćenog uranijuma, koji može da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja, prenio je Rojters.

Takođe je objavljeno da su kao još jedan znak napretka, dvojica diplomata istakla kako je tokom decembarskih pregovora Irana i šest svjetskih sila po prvi put napravljen katalog, u kojem su naznačene oblasti potencijalnog dogovora i različiti pristupi preostalim spornim pitanjima. 

Prema istim navodima, ove diplomate su kazale da još postoji spor oko toga kolike zalihe obogaćenog uranijuma ostaviti Iranu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Marzijeh Afkam je, međutim, danas izjavila da “nije postignut nikakav sporazum na temu nuklearne energije”. 

“Takve vijesti se šire iz političkih motiva, a njihov cilj je da ugroze klimu pregovora i otežaju postizanje dogovora”, istakla je Afkam, a prenijela iranska novinska agencija IRNA. 

Ta agencija je takođe prenijela izjavu jednog neimenovanog izvora, uključenog u pregovore, koji je negirao izvještaje o postignutom sporazumu sa SAD.

“O temi izvoza obogaćenog uranijuma se priča već neko vrijeme, ali do sada nije postignut dogovor o tome”, rekao je izvor. 

Sa druge strane, šef iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi je sinoć izjavio da se 12-godišnji nuklearni spor Irana i zapadnih sila bliži kraju. 

“Nuklearno pitanje će bez sumnje biti razriješeno u korist Irana i uskoro ćemo moći da slavimo pobjedu naše zemlje”, rekao je Salehi sinoć na večernjoj molitvi u jednoj džamiji u Teheranu. 

Iran poriče da želi da napravi nuklearno oružje, tvrdeći da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske ciljeve, ali ipak pregovora sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom o smanjenju tog programa ne bi li se rešio sankcija Zapada, koje teško opterećuju njegovu ekonomiju. 

Nastavak pregovora Irana i šest svetskih sila je predviđen za 15. januar u Ženevi. Pregovarači se nadaju da bi okvirni sporazum mogao da bude postignut do marta, a završni do 30. juna.

Iran poriče da želi da napravi nuklearno oružje, tvrdeći da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske ciljeve, ali ipak pregovora sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom o smanjenju tog programa ne bi li se riješio sankcija Zapada, koje teško opterećuju njegovu ekonomiju. 

 

Zapadni analitičari procjenjuju da su sadašnje zalihe dovoljne za izradu nekoliko atomskih bombi, a Vašington bi volio da zalihe budu znatno niže. 

Nastavak pregovora Irana i šest svjetskih sila je predviđen za 15. januar u Ženevi.

Pregovarači se nadaju da bi okvirni sporazum mogao da bude postignut do marta, a završni do 30. juna.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com