Napadnut član LGBT Socijalnog centra - Volim Podgoricu

Napadnut član LGBT Socijalnog centra

Član LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra R.B. (1992) napadnut je sinoć u 21:25 u ulici u kojoj živi. Njega su napali nepoznati mladići, navodi se u saopštenju.

“R.B. koji je domaćin LGBTIQ Socijalnog centra krenuo je u večernji izlazak sa prijateljima. Susrela ga je grupa mladića, a jedan od njih ga je pitao ima li upaljač kako bi ovaj zapalio cigaretu. R.B. je izvadio svoj upaljač i je krenuo da ga doda mladiću, kada ga je ovaj, iznenada, udario u lice”, navodi se u saopštenju.

R.B. je uspio da se otrgne a napadač i ostali iz grupe su mu dovikivali: “Pederčino jedna” i psovali su mu majku.

Nakon incidenta R.B. je kontaktirao direkciju LGBT Foruma Progres koja je slučaj prijavila policiji.

“Interesovanje za ovaj incident, telefonskim putem, iskazao je sami vrh podgoričke i crnogorske policije.”

Policija je R.B. odvela do Urgentnog centra, gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede glave.

“Konkretno zadobio je hematom ispod lijevog oka. Nakon toga je u CB Podgorica dao izjavu”, navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres navode da se istog dana desio manji incident.

“U istoj ulici grupa osoba, uglavnom maloljetnika, R.B. su vrijeđali povodom seksualne orijentacije. Zbog toga je R.B. posjetio jednog od tih osoba i skrenuo im pažnju”, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar ponovo ocjenjuju da bez ozbiljnog i snažnog integrisanja LGBT tematike u zvanično obrazovanje, nema nikakvog napretka na polju unapređenja prihvatanja LGBT osoba u crnogorsko društvo.

Oni podsjećaju da je jedini društveni i kulturni centar LGBT zajednice u Crnoj Gori, napadnut 26 puta tokom 2014.godine i pri tome više puta demoliran.

“Kako nema nikakvog napretka, najozbiljnije razmatramo opciju o zamrzavanjui daljeg javnog djelovanja naših organuzacija kako bismo članove i aktiviste i imovinu koju koristimo pokušali spasiti od daljih pritisaka i nasilja. Nažaost, mišljenja smo da nekima u Crnoj Gori, posebnio u strukturama vlasti ne odgovara svestran i inkluzivan koncept prava LGBT osoba i njihove društvene integracije koji mi snažno promovišemo i zastupamo”, saopštili su iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com