Hipotekarna: Padaju kamate u crnogorskim bankama - Volim Podgoricu

Hipotekarna: Padaju kamate u crnogorskim bankama

Kamatne stope bi početkom godine mogle biti dodatno smanjene imajući u vidu veliku likvidnost na bankarskom tržištu, saopštio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da će Hipotekarna banka konstantno pratiti situaciju na evropskim tržištima, kao i u okruženju i u zavisnosti od toga korigovati politiku kamatnih stopa.

Hipotekarna banka je, kako je kazao, tokom ove godine već jednom smanjila kamatne stope, kako zbog preporuke Centralne banke Crne Gore (CBCG), tako i zbog situacije na tržištu.

“Kako sada procjenjujem situaciju, imajući u vidu veliku likvidnost na bankarskom tržištu, realno je očekivati da početkom godine dođe do dodatnog smanjenja kamatnih stopa. S obzirom na strukturu bankarskog sektora i veliku povezanost sa zemljama EU, dalje prognoze visine kamatnih stopa će zavisiti i od ekonomske i političke situacije u Ukrajini, pa je prilično teško sada to prognozirati”, objasnio je Zaimović.

Prema nekim anketama koje su analizirane u prethodnoj godini, u Hipotekarnoj banci očekuju da će u narednoj godini najveća tražnja biti za dugoročnim kreditima za privredu, uz što povoljnije kamatne stope, dok će u sektoru stanovništva i dalje biti najtraženiji gotovinski krediti.

U banci procjenjuju da će makroekonomska situacija u Crnoj Gori u ovoj godini biti slična kao u prošloj.

On je ocijenio da je stanje u bankarskom sektoru zadovoljavajuće, odnosno stabilno, većina banaka pozitivno posluje, a likvidnost je na visokom nivou.

“Postoje i dalje problemi koji su svojstveni ovom regionu, a to su veliki nivo problematičnih kredita, kao i visoke kamatne stope. Taj problem traje već godinama i nije ga jednostavno riješiti. Najbolja stvar koja bi nam se mogla desiti je da dođe do značajnijeg ekonomskog rasta, što bi znatno relativizovalo ove probleme”, rekao je Zaimović.

On očekuje da će za većinu banaka ova godina biti izazovnija, jer se pooštrava konkurencija, što će primorati banke da se fokusiraju na kreiranje modela poslovanja koji će garantovati održivost u novonastalim okolnostima.

Prema njegovim riječima, najava dolaska novih banaka u Crnu Goru potvrđuje da na trenutnom nivou razvoja crnogorske ekonomije postoji prazan prostor za nove finansijske subjekte.

To je, kako smatra, dodatni povoljan signal za sve potencijalne strane investitore, na koje svi mnogo računaju i od kojih veoma zavisi ekonomska budućnost Crne Gore.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com