CECA: Prava ljubav zaborava nema! (VIDEO) - Volim Podgoricu

CECA: Prava ljubav zaborava nema! (VIDEO)

Folk diva Svetlana Ceca Ražnatović proslavila Badnji dan i Božić s porodicom po običajima koje je naučila od roditelja Slobodana i Mire Veličković.

 

U njenom domu dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika sprema se posna trpeza, članovi porodice se pričešćuju, a njen sin Veljko unosi badnjak u kuću. Sutradan se dele pokloni, kojima se najviše raduju deca Cecine sestre Lidije. U razgovoru za Kurir Ceca govori o praznicima, planovima, novoj ljubavi, o deci i otkriva da li ima naslednicu na estradi.

– Za Badnji dan i Božić porodica je na okupu. Uveče idemo zajedno na liturgiju i pričešćujemo se. Postim sva četiri posta u godini jer onda običaji imaju smisla. Veljko već tradicionalno unosi badnjak u kuću. Sutradan se sprema veliki božićni ručak, kao i u svim porodicama. Veselo je i ima mnogo hrane.

Kako su izgledali Badnje veče i Božić kad si bila mala? 
– Božić i Badnji dan su jedini period u godini kad smo bili svi na okupu, a ono što sam naučila u detinjstvu od roditelja primenjujem i danas.

Da li ste se ti i sestra Lidija svađale oko toga ko će da izvuče novčić iz česnice?
– Nismo. Ne valja da bude svađe tih dana jer kažu da će vam takva biti cela godina.

Običaj je da se najbliži daruju. Kako biraš poklone?
– Deca su ranije znala da mi najave šta žele, pa mi nije bilo teško da izaberem. Nisu baš skromni. Kad su bili manji, tražili su igračke. Za ovu godinu nisam dobila spisak. Lidijina deca se najviše raduju igračkama. Tetka će im kupiti poklone i za srpsku Novu godinu. Anastasija i Veljko vole da im poklonim odeću.

Kako su izgledali praznici dok je Arkan bio živ?
– Vrlo smo držali do običaja i tradicije. Porodica je uvek bila na okupu.

Da li je Veljko preuzeo ulogu domaćina?
– Mlad je da bi preuzeo tu ulogu, ali ga polako uvodim u to. Kad bude imao svoju porodicu, preuzeće i našu krsnu slavu – Svetog Nikolu, a do tada nema potrebe za tim.

Kako tetkini mezimci prihvataju običaje?
– Takmičimo se ko će dohvatiti novčić kad se lomi česnica. Svake godine završi u drugim rukama, a prošle je Viktor imao najviše sreće. Ima nekih koji budu razočarani, počevši od mene.

Šta si sebi poželela u Novoj godini?
– Zdravlje i dobru energiju jer su mi potrebni zbog posla. Poželela sam da porodica ostane na okupu. Neću raditi na velikim projektima, a moja turneja se nastavlja.

Da li si poželela ljubav?
– Ne verujem u Deda Mraza, tako da ne mogu ništa da mu tražim. Ne maštam o novom dečku. Pravu ljubav sam doživela u životu. Ona se ne traži već se dogodi. Nije mi na listi prioriteta. Navikla sam na svoj ritam života, na samoću i da se kroz život borim sama.

Anastasija je napisala emotivnu čestitku dečku za rođendan. Kako si na to reagovala?
– Pratim šta moja deca pišu na društvenim mrežama. Sve to razumem i meni je slatko što se tako vole. Kostadina jako volim, a moja ćerka je pored njega srećna i blista.

Smeta li ti što je muzika ne zanima, a sjajno peva?
– Anastasijin stav je da se javno ne eksponira kroz muziku. Njena želja je da studira biznis. Privatno voli da zapeva za svoju dušu. Ne bih imala ništa protiv da odabere pevanje. Nije naš posao lak. Uspeh se postiže samo radom, mukom i davanjem sebe u celosti. Od mene će imati pomoć ako je zatraži. 

Kod Veljka je druga priča.
– On provodi dosta vremena u studiju. Voli rep, ali ga ne interesuje komercijalni rep. Bolje da se bavi muzikom jer je to odličan način za filtriranje emocija.

Od koga je nasledio taj pesnički dar?
– Deca su, za razliku od nas, mnogo naprednija. Već sa tri godine znaju da koriste računar. Mi smo bili mnogo zaštićeniji i izopšteniji iz sveta. Veljko mnogo čita i onda zato dobro i piše.

Da li u nekoj novoj pevačici vidiš svoju naslednicu?
– Ima mnogo kvalitetnih pevača, ali nema mesta za sve. Koncerti su najbolji pokazatelji ko je koliko popularan. Na terenu nema laži, prevare i nameštanja kao što neko čarobno može da izgleda u medijima. Meni je Milica Todorović slatka, lepo peva i nju čeka lepa budućnost. Imamo već jednu Cecu, Draganu i Brenu. Sceni treba neko novo lice, a svako može da dosegne visine. 

Tvoje kolege kažu da nema posla za pevače.
– To je vrlo individualno. Dobar album donosi posao i ljude vas više traže. Bez hitova nema ni angažmana. Kriza se oseća, manji su prihodi nego ranijih godina. Estrada direktno zavisi od platežne moći građana. Ima mnogo ljudi koji vole naše pesme a nemaju para da dođu na koncerte jer oni spadaju u luksuz. Ne spada tu samo plaćanje ulaznica već treba nešto pojesti i popiti. Kad sam pravila koncert na Ušću, stavila sam cenu karte 800 dinara da bi svako mogao da dođe.

(Kurir)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com