Odvojeno nalaganje badnjaka - Volim Podgoricu

Odvojeno nalaganje badnjaka

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Badnji dan, a sjutra 7. januara Božić. I danas će vjernici Crnogorske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve odvojeno nalagati badnjake.

Crnogorska pravoslavna crkva nalagaće badnjake na Cetinju, Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici, Kotoru i Baru.

Nalaganje badnjaka na Cetinju, ispred Dvora Kralja Nikole predvidjeno je za 15 sati, a na Njegušima u 16 sati.

“U Nikšiću ispred Dvorca Petrovića badnjaci će se ložiti u 12 sati, u Danilovgradu u 17 sati ispred Umjetničke kolonije, u Podgorici na Kruševcu, ispred Dvorca Petrovića u 19 sati, u Kotoru ispred Crkve Svetog Petra Cetinjskog u 19 časova”, naveli sui z CPC.

Oni su podsjetili da će nalaganje badnjaka biti organizovano i u Lovćencu, u Vojvodini.

Na Badnji dan mitropolit Amfilohije će obaviti svečano nalaganje badnjaka u 13.00 časova ispred manastira Svetog Nikole na Obodu – Rijeka Crnojevića, u 15:00 ispred Cetinjskog manastira, u 16.30 ispred hrama Svetih sveštenomučenika i mučenika na Pardusu.

Badnjaci će biti nalagani u 17.30 časova ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U nastavku, poslije nalaganja Badnjaka ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biće održana Svečana akademija pod nazivom ”Stojte Galije Carske”, posvećena stogodišnjici Prvog svetskog rata i učešću Crne Gore u nju.

Na Božić, 7. januara mitropolit Amfilohije će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, sa početkom u 08.00 časova.

Drugi dan Božića mitropolit Amfilohije će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti u Manastiru Morači u 09.00 časova, a trećeg dana Božića u manastiru Duljevo takođe u 09.00 časova.

Božić označava rođenje Hristovo i najradosniji je od svih velikih hrišćanskih praznika.

Pravoslavni vjernici taj praznik uvijek slave 7. januara, dok hrišćani koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara to čine 25. decembra. Osim Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara, slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, bjeloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanijete uvrede.

Proslava Božića počinje dan ranije, na Badnji dan. Tada domaćin, u seoskim pravoslavnim sredinama, odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak. Uveče se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizuje svjetlost i toplotu koja grije i zbližava ukućane.

U gradovima se na Badnje veče takođe poštuje običaj unošenja badnjaka u kuću.

Božiću prethodi 40-dnevni post, a na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”.

Božić se slavi tri dana.

(Rtcg)

3 komentara

  1. Nice post. I learn something harder on diverse blogs everyday. It will always be stimulating to learn to read content off their writers and exercise a little something there. I’d would rather apply certain while using the content in my small weblog no matter whether you don’t mind. Natually I’ll supply you with a link with your web blog. Appreciate your sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com