Rupa na Suncu ! - Volim Podgoricu

Rupa na Suncu !

Mračna rupa stotinama puta veća od Zemlje primijećena je na površini Sunca. Fotografiju “koronalne rupe” napravila je kamera Solar Dynamics Observatory 1. januara 2015.

Rupa nepravilnog oblika u najširem dijelu proteže se na oko 400.000 kilometara, kaže dr Aleks Jang, iz NASA Odjeljenja za heliofiziku u Godard centru. Njena površina je oko 410 puta veća od Zemlje.

Koronalne rupe prvi put su primijećene 70-ih godina. Utvrđeno je da zapravo nije riječ o rupama, nego o oblastima u koroni Sunca u kojima je gustina oko 10 puta manja od gustine drugih djelova korone, kao i temperatura plazme, prenosi radio Slobodna Evropa.

Uočeno je da solarni vjetar najviše otiče sa Sunca upravo kroz koronalne rupe. Nedostatak materije u ovim oblastima posljedica je činjenice da gas može slobodno da otiče u okolni prostor vođen poremećajima u atmosferi i magnetnom polju Sunca.

Ovako velike rupe mogu se vidjeti u prosjeku samo nekoliko puta u jednoj deceniji. Manje rupe su mnogo češće i javljaju se na svakih nekoliko sati.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com