Kada hodate po žici, morate isključiti mozak - Volim Podgoricu

Kada hodate po žici, morate isključiti mozak

Prolaznicima, koji su ovih dana šetali ispod II faze Instituta “Simo Milošević” u Igalu, pažnju je privukao momak koji “hoda po žici”. Razvučena uzana „sajla”, pričvršćena između dva stabla, momak koji „lebdi” u vazduhu, performans je koji ne ostavlja ravnodušnim.

Novljanin Armin Džogović bavi se rekreativno slackline-om već godinu i svakodnevno sam vježba. Kako je kazao za Radio Jadran, ljubitelj je ekstremnih sportova. Gledajući razne klipove na You Tube-u došao je na ideju da nešto takvo pokuša u svom gradu.

„Ja ne hodam po ekstremnim visinama, između dvije zgrade i slično, ali želio sam da probam, naručio sam opremu i pomalo vježbam”, priča uz osmjeh Džogović.

“Bavim se „običnim” hodanjem na maloj visni, a imate više vrsta ovog sporta: „ trickline” – kada se izvode trikovi na „žici”, zatim „highline” – hodanje između zgrada, „urbanlining” – hodanje između parkova i ulica, „waterlining”- hodanje po vodi, „slackline yoga” – što podrazumijeva zauzimanje poza iz yoge na „žici”, hodanje slobodnim stilovima „feestyle lining”, kao i hod uz vjetar tj. „windlining”, koje se praktikuje uz veoma jake udare vjetra”, kaže Džogović.

On sada vježba na uzanoj “sajli” širine 2,5 centimetara, koja je na krajevima podignuta do 1,7 metara visine, dok u sredini, prilikom hoda visina iznosi metar.

“Kada počinjete, morate krenuti sa kraćom dužinom sajle, svega 5 do 7 metara, podignute u visini koljena. „Štos” ovog sporta je održavanje ravnoteže. Kada ste početnik, ravnotežu vježbate tako što održavate balans na jednoj, pa na drugoj nozi, a onda se povremeno prave koraci, pa idete brže i brže. Ako želite da „otežate” sebi i isprobate koliko ste vješti, onda opustite sajlu da bude „elastičnija”. U svakom slučaju, lakše je kada je ona dobro zategnuta, jer nema oscilacija”, pojašnjava Džogović.

Ono što je jako važno pri hodu po žici je održavati ravnotežu tako što se gleda isključivo ispred sebe, nikako ispod sebe, dodaje Džogović.

“Koncentracija mora biti maksimalna. Morate jednostavno „isključiti mozak” od svega i samo se skoncentrisati na cilj, nikako ne gledati u zemlju, jer ako gledate u zemlju – idete na zemlju. Čim počnete o nečem drugom razmišljati, padate”, ističe Armin.

Traka na kojoj sada vježba ovaj mladić duga je tridesetak metara. On ponosno ističe da je naručio sajlu dužine 100 metara, koja bi trebalo da mu stigne narednih dana.

„Nju ću najvjerovatnije da postavim u parku Titove vile, jer to jedino mjesto gdje mogu da je rastegnem”.

Džogović je proteklih dana prava atrakcija za prolaznike, jer ljudi zastanu, gledaju, uživaju u prizoru, većina njih samo iz daleka. Neki su mu prilazili, izrazili želju da probaju, ali bi odmah gubili ravnotežu i padali.

(Foto Radio Jadran)

26 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com