Kako su pravoslavci širom svijeta obilježili Božić - Volim Podgoricu

Kako su pravoslavci širom svijeta obilježili Božić

Pravoslavni hrišćani su širom svijeta obeležili Božić liturgijama i molitvama, a u Rusiji su i predsjednik te zemlje Vladimir Putin i premijer Dimitrij Medvedev prisustvovali jutarnjim liturgijama, javljaju svjetski mediji.

Kako prenosi Raša tudej (RT), službu u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi vršio je ruski patrijarh Kiril, a liturgiji je prisustvovao Medvedev sa suprugom Svetlanom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, kako navodi Raša tudej, ostao vjeran svojoj tradiciji obilježavanja Božića u malim crkvama, pa je prisustvovao liturgiji u crkvi Otradonoje kod grada Voronježa, oko 600 kilometara južno od Moskve.

Patrijarh Kiril se tokom liturgije pomolio za mir, a naročito za mir u Ukrajini. On je rekao da “bez obzira na mjesto gdje njena djeca žive, na njihova politička stanovišta i opredjeljanje”, Ruska pravoslavna crkva čini sve da okupi ljude zajedno kako bi im pomogla da prevaziđu posljedice konflikata, navodi Raša tudej.
 
Takođe je rekao da je 2015. godina ona u kojoj pravoslavna crkva slavi 1.000 godina od smrti kneza Vladimira Velikog, vladara koji je u 9. vijeku pokrstio kijevske Ruse, i ukazao da su Ukrajinci i Rusi vjekovima spojeni duhovnim i kulturnim vezama koje nikakve “spoljne sile” ne mogu slomiti.
 
Prema njegovim riječima, pravoslavno hrišćanstvo ostaje glavna religija u Ukrajini.

Kako javlja Asošiejted pres, palestinski pedsjednik Mahmud Abas prisustvovao je rano jutros liturgiji u Crkvi rođenja Hristovog koja se nalazi u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

Božićna liturgija u ponoć služena je u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali, u kojem se, po hrišćanskom vjerovanju, rodio Isus Hrist.

Koptski hrišćani su obilježili pravoslavni božić brojnim liturgijama, a egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi prisustvovao je jednoj takvoj, u pratnji koptskog poglavara Tavadrosa Drugog.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir, opraštanje i ljubav, a Srbima na Kosovu poručio je da tamo ostanu da žive.
 
“I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama”, navodi se u Božičnoj poslanici. 

Pravoslavni hrišćani slave Božić 7. januara u skladu sa starim, Julijanskim kalendarom, koji je prije 500 godina u Evropi uglavnom potpuno zamijenjen Gregorijanskim kalendarom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com