Pravi štete đedu iz osvete! - Volim Podgoricu

Pravi štete đedu iz osvete!

Mnogo je razloga za rasprodaju umjetničkih djela, a novac jedan od najčešćih. U slučaju Marine Pikaso, unuke Pabla Pikasa, motiv je sasvim drugačiji, u pitanju je vrsta osvete. Osveta kome? Njenom slavnom đedu, koji je ignorisao tokom odrastanja i pustio je da živi u siromaštvu.

U knjizi iz 2001. godine “Pikaso: Moj đed” (Picasso: My Grandfather), Marina se požalila da Pabla Pikasa djeca nisu interesovala i da je svakoga ko mu se približi “bacao u očaj”.

Gospođa Pikaso (64) ove nedjelje je objavila da je spremna da ponudi sedam đedovih radova procijenjenih na 200 miliona funti. Ona takođe planira da proda i njegovu vilu kod Kana.

Zašto? Kada je prodala dvije Pikasove slike prošle godine, najavila je da će rasprodati i ostale. “Po prvi put, radim nešto sa mojim đedom, iako on nije više sa nama”, rekla je tada. “Rasprodaja je način da on postane dio mog životog cilja i rada”, piše britanski Independent.

Marina Pikaso se bavi pomaganjem siromašnima, posebno siročadima iz Vijetnama. Najveći dio sredstava otišao je u dječju asocijaciju “Marina Pikaso Fondacija”.

Ona raspolaže sa Pikasovom kolekcijom, koja navodno broji 400 slika i 7.000 skica, i na ovaj način ona primorava mrzovoljnog genija da uradi nešto za djecu, 41 godinu nakon smrti.

Marina Pikaso, rođena 1950. godine, živi u Ženevi i ćerka je Paula, Pikasovog prvog sina iz kratkog braka sa ruskom belrinom Olgom Hohlovom. Kada je prošle godine prodavala slike rekla je: “Prodajem ove slike kako bih sebi dala razlog za postojanje. Provela sam dobar dio svog djetinjstva u velikom siromaštvu. Mnogo godine nisam mogla da pogledam đedove radove jer su za mene predstavljali ogromnu patnju”.

Ona je odlučila da platna prodaje sama, navodno je bila razočarana načinom na koji su dvije slike prošle godine, bile prodate posredstvom Sotebija u Parizu.

Među sedam slika koje će ovom prilikom biti prodata je i portret Marinine majke Olge Hihlove iz 1923. godine kao i “Majka i dijete” (35 miliona funti) i “Žena s mandolinom” (40 miliona funti).

Očekuje se veliko inzeresovanje za Pikasovu kuću “La Californie” gdje je proveo posljednje godine sa Žaklin Roke, majkom njegovo dvoje (od četvoro) djece.

(B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com