CES 2015: Sprava kojom izbjegavate roming! - Volim Podgoricu

CES 2015: Sprava kojom izbjegavate roming!

Ako ste mislili da je pametni kaiš koji se sam opušta kada se i vi opustite i pretjerate sa teletinom, najuvrnutija stvar na ovogodišnjem CES-u, onda se gadno varate.

U Las Vegas Convention centru u američkoj saveznoj državi Nevada, trenutno se održava godišnji sajam potrošačke elektronike, Consumer Electronics Show, na kojem mnoge firme pokazuju najnovije izume i tehnološka dostignuća koja će oblikovati naš život u budućnosti.

Osim „očekivanih“ noviteta, televizora sa 4K rezolucijom, pametnih telefona sa zakrivljenim displejima i laptopa sa sve jačim performansama, na CES-u je mnogo kreativnih, inovativnih spravica koje mnogi nisu očekivali, a mi donosimo pregled neke od tih koje smatramo najzanimljivijim sa drugog dana CES-a.

Strone je zanimljiva mala sprava koju razvija istoimena australijska startup kompanija i zbog koje ćete zaboraviti na cijenu roming usluga. Ideja je jednostavna – kupite Strone za 125 američkih dolara, spojite ga na internet i kada odlučite ići na putovanje, u njega ubacite svoju SIM karticu.

Nakon toga će uređaj automatski proslijeđivati sve telefonske pozive koje primite na internet, a vi ćete moći razgovarati bilo gdje u svijetu, po lokalnim cijenama. Dovoljno je samo da je vaš telefon u tom trenutku spojen na internet.

Usluga zahtjeva mjesečnu pretplatu koja počinje od 10 dolara, što je veoma niska cijena u poređenju sa cijenama roming usluga. Ukoliko Strone zaista radi onako kako ga njihovi proizvođači prezentuju na CES-u, vrlo brzo bi mogli postati najveći neprijatelj telekom operatera širom svijeta.

Diraju li vam se digitalni predmeti? Ok, to zvuči potpuno drugačije kada se izgovori. Na CES-u je prezentovana spravica koja se zove Touch Haptic 3D Stylus, a u svojoj suštini to je digitalna olovka kojom se može uživo osjetiti kada kursor na kompjuteru „dotakne“ virtualni objekt.

Zamislite kompjutersko kiparstvo, s time da svojim rukama možete osjetiti ono što vajate. Međutim, osim što se može koristiti za dizajn, razvojni tim kaže da će se fokusirati prije svega na – elektronsku zabavu.

Firma 3DSystems, koja je razvila Touch Haptic 3D Stylus, kaže da ovim proizvodom želi promijeniti način na koji se stvaraju i igraju trodimenzionalne igre.

U saradnji su sa Oculus Riftom, firmom koja pravi kacigu za virtuelnu stvarnost, te kažu da je osjećaj igranja kada se ubacite u potpuno novi svijet, koji još možete i osjetiti na svojoj koži, jedno posve novo iskustvo.

Ovaj robot će vam oteti radno mjesto


Japanski tehnološki div Toshiba jedina je kompanija koja je na CES ove godine dovela čovjekolikog robota. Njeno ime je ChihiraAico, i pjeva bolje od većine današnjih pop zvijezda.

Ovaj robot može pomjerati rukama i sporazumijevati se japanskim znakovnim jezikom, a kompanija se nada da će jednog dana raditi u industriji zdravstva i pomagati starijima koji boluju od demencije.

ChihiraAico izgleda kao mlada djevojka, trepće očima i prijateljski se smješka. Do 2020. godine, kada se tehnologija govora i robotskih osjetila još razviju, Toshiba planira od ovog robota napraviti još sofisticiraniji proizvod.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com