Ko su braća Kouachi, osumnjičeni za masakr karikaturista - Volim Podgoricu

Ko su braća Kouachi, osumnjičeni za masakr karikaturista

Oni su osumnjičeni da su počinioci ubistva dvanaest ljudi u srijedu u Parizu.

Oni su već bili u zatvoru, s druga dva brata i sestrom, šest godina, od 1994. do 2000. godine, u obrazovnom centru u Correzeu (središnji dio zemlje) u Treignacu, navodi novinska agencija AFP.

“Njih su nam uputile 1994. godine socijalne službe Pariza, jer su živjeli u jednoj ranjivoj porodici” objasnio je Patrick Fournier, šef službe obrazovanja u ovoj ustanovi. On ih je opisao kao “savršeno integrirane” koji “nikada nisu pravili probleme u ponašanju” za vrijeme boravka.

“Said je dobio diplomu iz hotelijerstva kod nas, a Cherif je išao na obuku iz elektrotehnike”, dodao je Furnier.

Rođen u novembru 1982. godine u Parizu, francuske nacionalnosti, zvani Abu Isen, Cherif Kouachi je pripadao “grupi Buttes-Chomont”, što je ime jedne četvrti Pariza. Pod autoritetom “emira” Farida Benjetua, ova grupa je planirala slanje džihadista u Irak u redove iračkog ogranka Al-Kaide, na čelu u to vrijeme s Abu Musabom el-Zarkauijem.

Uhapšen pred sam odlazak u Irak preko Sirije i zatvoren, suđeno mu je 2008. godine i dobio je tri godine zatvora.

U zatvoru u Fleury-Merogisu, gdje je bio u privremenom pritvoru od novembra 2005. do oktobra 2006. godine, on je upoznao Džamala Behala, francuskog radikalnog islamistu, osuđenog na deset godina zatvora zbog pripremanja napada.

Otada je Cherif Kouachi, prema izvoru bliskom ovom pitanju, bio “pod utjecajem” Džamala Behala i zabilježeno je njegovo “rigorozno prakticiranje islama”.

Za istraživača Jean-Pierra Filiua, poznavaoca islamističkog radikalnog pokreta, Cherif je povezan s organizacijom Islamska država (IDIL).

U prvoj obavijesti za potragom objavljenoj u srijedu navečer je ime treće osumnjičene osobe 18-godišnjeg Mourada Hamyda, djevera Cherifa Kouachija. On je osumnjičen da je pomagao ubicama, kada je jedan očevidac naveo prisustvo i treće osobe u automobilu u trenutku bijega.

Mourad Hamyd se prijavio u srijedu krajem večeri u policiju u Charleville-Mezieresu (na sjeveroistoku), objasnio je AFP-u izvor blizak ovom slučaju. Korisnici interneta koji su se predstavili kao njegove kolege iz razreda su ranije potvrdili na Twitteru da je on bio s njima u školi u trenutku napada.

(klix.ba)

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com