Home / NOVOSTI / Svijet / Ko su braća Kuači?

Ko su braća Kuači?

Za napad na redakciju lista “Šarli Ebdo”  imenovana su trojica osumnjičenih – braća Said i Šerif Kuači i Hamid Murad.

Murad, 18-godišnjak iz grada Šarlevila, predao se tokom noći policiji i trenutno je u pritvoru, dok više od 3.000 policajaca i dalje traga za braćom Kuači.

Kako navode francuski mediji, policija je identifikovala osumnjičene nakon što je u njihovom napuštenom vozilu za bijeg pronađena lična karta.

Tokom noći u potrazi za dokazima pretreseno je više lokacija u Francuskoj.

O braći Kuači se zna više nego o Muradu, piše CNN i navodi da su njih dvojica povezivana sa više terorističkih grupa, kao i da postoje indicije da su se ovog ljeta vratili u rodnu Francusku sa ratišta u Siriji.  

Jedan od njih dvojice je “od ranije poznat američkim vlastima”, a kolege iz Francuske su obavijestile obavještajne službe SAD da je to lice pod prismotrom.

CNN prenosi sve detalje poznate o dvojici braće: 

Šerif Kuači (32)

Mlađi brat Kuači već je proveo 18 mjeseci u zatvoru zbog veza sa terorizmom.  

Šerif Kuači (32), državljanin Francuske, osuđen je uslovno na tri godine zatvora 2008. zbog veza sa jednim regrutnim centrom džihadista u Parizu, iz kog su borci odlazili u rat u Iraku.  

Uhapšen je sa još jednom osobom 2005, kada je imao samo 22 godine, i to neposredno pred planirani put za Siriju, preko koje je trebalo da uđe u Irak. 

Njegov advokat tada je rekao da je on više “blejač iz kraja nego ekstremni islamista”.  

“On puši, pije, ne nosi bradu i ima djevojke prije braka”, rekao je advokat Vensan Olivije.  

Međutim, tokom suđenja, Kuači je opisan kao mladi čovjek pod jakim uticajem radikalnog muslimanskog sveštenika Farida Benjetua iz Adava džamije u Parizu.

Franucski “Mond” je tada pisao da je Kuači prošao kroz obuku za ratište, da je redovno vježbao i da je u džamiji imao priliku da se upozna i rukuje naoružanjem.  

Kuači je sudu rekao da ga je motivisalo zlostavljanje koje sprovode američke trupe nad zatvorenicima u ozloglašenom zatvoru Abu Hraib u Iraku, ali je rekao i da “mu je laknulo kada je uhapšen”.  

“Što sam bio bliži odlasku, to sam više želio da odustanem. Ali da sam to uradio, izgledao bih kao kukavica”, rekao je on sudiji.  

Na suđenju je navedeno, iako bez dokaza, da je Kuači želio da “napadne jevrejske mete u Francuskoj”, ali da mu je Benjetu rekao da Francuska, za razliku od Iraka, nije zemlja džihada.  

Kuači je sa još šest ljudi, među kojima je bio i Benjetu, osuđen na zatvorsku kaznu 2008. godine zbog učešća u regrutnom centru.

Kuači nije bio u zatvoru, jer je polovina njegove kazne bila uslovna, a već je proveo dovoljno vremena u pritvoru. Kako je naveo Blumberg, pušten je iz pritvora i prije završetka suđenja.  

Kuači je u Parizu radio kao dostavljač pica, a kasnije kao prodavac ribe u jednom supermarketu. Sudiji je rekao da ga najviše od svega zanima rep muzika.

Dvije godine nakon presude, Kuači je optužen, ali ne i osuđen, za planiranje oslobađanja iz zatvora alžirskog islamiste Smaina Ait Ali Belkacema, koji je zatvoren zbog bombaških napada na stanicu u Parizu 1995. 

Šerif Kuači je rođen u Parizu, roditelji su mu iz Alžira, a oboje su umrli dok su Šerif i Said bili mladi. Odrastao je u Renu, a prije povrtaka u Pariz završio je školu za fizičku kulturu.

Said Kuači (34)

O starijem bratu Kuači se mnogo manje zna i o njemu nema mnogo informacija osim nepotvrđenog izvještaja “USA tudej” da je on boravio u Siriji tokom prošle godine i da je, kao i brat, “povezan sa jednom terorističkom grupom iz Jemena”.  

Said Kuači (34) takođe je državljanin Francuske, a njegova lična karta pronađena je u vozilu za bijeg, koje su napadači ostavili na sjeveru Pariza nakon što su izvršili napad i umakli policiji. 

“To je jedina njihova greška”, rekao je stručni konsultant francuskee TV BFMTV Dominik Rize. 

BFMTV navodi da je i Said Kuači od ranije poznat francuskoj policiji, a “Liberasion” piše da je 2005. godine, kada mu je uhapšen mlađi brat, zajedno sa njim živio kod jednog Francuza koji se preobratio u islam.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com