Prkos teroristima! Cio svijet se ujedinio! - Volim Podgoricu

Prkos teroristima! Cio svijet se ujedinio!

Svetska štampa je ujedinjena u prkosu posle napada na redakciju francuskog satiričnog časopisa “Šarli Ebdo” u Parizu.

Pored poruka podrške slobodi izražavanja, mnogi listovi upozoravaju na političke posljedice ovog čina.

U uvodniku, “Njujork tajms” pozdravlja čvrstu riješenost koju pokazuju Francuzi u odbrani svojih sloboda posle jučerašnjeg masakra, a istovremeno naglašava da “sada nije trenutak da ksenofobni kolporteri pokušavaju da okaljaju sve muslimane opisujući ih kao teroriste”.

Španski dnevnik “Publiko” izražava žaljenje zbog “brutalnog napada na slobodu kritike i satire” i podsjeća da francuski nedjeljnik ismijeva Muhameda koliko i Isusa Hrista, prenosi francuski list “Mond”.

“To vjerovatno nije bila namjera terorista, ali prva posljedica tog akta jeste bacanje ljage na imigrante i strance, ali je to i novi uspon ekstremne desnice”, navodi se u tekstu uz ocjenu da jučerašnji napad suočava Francusku sa “njenim najgorim avetima”. 

Konzervativni “El Pais” osuđuje napad na “Šarli Ebdo” kao “napad na fundamentalna prava naših demokratskih evropskih društava”. 

Britanski “Gardijan” danas hvali hrabrost francuskog satiričnog magazina i upozorava da će mnoge vrijednosti – pluralizma, raznolikosti, pravne države i slobode ostvarivanja osnovnih prava – sada biti “stavljene na probu”. 

Populistički pokreti, među kojima i pokret Marin Le Pen, pokušaće da iskoriste ovu tragediju i pothrane gnijev prema islamu i imgirantima, dodaje “Gardijan”. 

I “Dejli telegraf” u uvodniku ukazuje na opasne posljedice napada na “Šarli Ebdo” i ističe da se paranoji, koja se lako može raspiriti posle ovog napada, treba oduprijeti “inače će teroristi zaista pobijediti”. 

Neki svjetski mediji su još juče stavili na znanje da će objaviti karikature proroka Muhameda, koje su se prvi put pojavile u danskom listu “Jilands-Poste” 2005, a “Šarli Ebdo” ih je objavio nekoliko mjeseci kasnije. 

U arapskim zemljama, neki listovi se pitaju da li je Zapad dovoljno toga učinio da spriječi širenje terorističkih napada kao što je jučerašnji na “Šarli Ebdo”, prenosi Bi-Bi-Si. 

Neki listovi u muslimanskim zemljama strahuju od antiislamske rekacije u Evropi. 

Njemačka štampa izražava solidarnost sa Francuskom, o čemu svjedoči naslov konzervativnog “Di Velta” koji kaže da će reakcija na napad “odrediti budućnost” i poziva na jedinstvenu odbranu “slobode pred napadom bandi idiota”. 

Berlinski tabloid B.Z. je svoju naslovnu stranicu objavio kao reprodukciju “Šarli Ebdoove” sa naslovom “Živjela sloboda!” na francuskom. 

“Nije svima nama smiješno sve što oni nacrtaju ili napišu… ali odbrana slobode riječi, crtanja i pisanja onoga što mislimo je naš najvažniji zadatak”, ističe njemački list. 

Liberalni “Zidojče cajtung” se pita da li postoji opasnost da se Njemačka suoči sa napadom sličnih razmjera i naglašava da “ovo upozorenje važi za cijelu Evropu”. 

I drugi listovi u Evropi danas upozoravaju da je napadnuta sama zapadna civilizacija, kao što je italijanski “Korijere dela Sera”, koji napad na francuski magazin naziva “napadom na slobodu svakog od nas”. 

U Rusiji, liberalna “Novaja gazeta” objavila je poslednju stranicu “Šarli Ebdoa” i pozvala frankofone čitaoce da se pretplate na taj list kao praktični znak solidarnosti. 

Turski listovi su se, generalno, pridružili osudi onoga što mnogi opisuju kao “11. septembar u štampi”, te u tom duhu vodeći dnevnik desnog centra “Hurijet” piše o “svetu u šoku”. 

S druge strane, proislamistički list “Jeni Akit” odbija da osudi napad i smatra da je napad na francuski magazin predvidljiv odgovor na antimuslimanske “uvrede”. 

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com