Amerika i Kuba poslije pola vijeka sjedaju za sto - Volim Podgoricu

Amerika i Kuba poslije pola vijeka sjedaju za sto

Zvaničnici SAD i Kube sastaće se 21. i 22. januara na prvim razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa dvije države, narušenih prije gotovo pola vijeka.

Američku delegaciju na razgovorima u Havani predvodiće zamjenik državnog sekretara za Latinsku Ameriku Roberta S. Džejkobson, saopštila je portparol Stejt departmenta Džin Psaki.

Džejkobson će tako postati najviši američki zvaničnik koji je posjetio karipsko ostrvo u proteklih nekoliko decenija, prenio je AFP.

Posljednji put, ona je bila na Kubi 2011., ali je tada imala nižu funkciju u Stejt departmentu.

Psaki je rekla da će posjeta američke delegacije Kubi biti prvi korak u procesu koji je prošlog mjeseca pokrenuo američki predsjednik Barak Obama, koji bi trebalo da vodi ka ponovnom otvaranju ambasada i postavljanju ambasadora u dvije države.

Obama je naložio svojoj administraciji da započne korake ka normalizaciji odnosa s Kubom i nada se da će ubijediti Kongres da ukine trgovinski embargo, koji su SAD prije 54 godine uvele toj državi, a koji je opisao kao “samoporažavajući”.

Kritičari su, međutim, izrazili bojazan zbog kršenja ljudskih prava na ostrvu koje broji 11 miliona stanovnika.

Kubanska vlada ne garantuje osnovna prava, poput okupljanja i slobode govora, a političke stranke osim Komunističke partije su zabranjene, navela je francuska agencija, prenosi B92.

Najmanje 30 američkih kompanija i udruženja saopštili su da će izvršiti pritisak na Kongres SAD da okonča trgovinski embargo koji su SAD uvele Kubi 1962.

Predstavnici tih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija, čija imena agencija AP ne navodi, rekli su da žele da iskoriste prednosti nedavnog otopljenja odnosa između dvije zemlje kako bi embargo bio okončan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com