Nova pucnjava, braća drže taoca? - Volim Podgoricu

Nova pucnjava, braća drže taoca?

Potraga za teroristima koji su prije dva dana u Parizu napali redakciju satiričnog lista “Šarli Ebdo” još uvijek traje. U masakru je ubijeno 10 novinara i 2 policajca, a teroristi su bili naoružani kalašnjikovima i bacačem raketa.

Za napad su osumnjičeni 32-godišnji Šerif  i 34 godišnji Said Kuači. 18-godišnji Hamid Muradi, koji se u posljednja dva dana navodio kao treći osumnjičeni, stanje stvari još nije potpuno jasno. Muradi se predao policiji čim je vidio svoju sliku u novinama, a njegovi školski drugovi tvrde da je za vrijeme napada bio na nastavi.

 Braća su juče viđena u automobilu u oblasti En, sjeverno do Pariza, gdje su opljačkali benzinsku pumpu, a potom pobjegli u šumu za koju se navodi da je po površini veća od francuske prijestonice. Specijalne jedinice francuske policije i žandarmerije i dalje pretražuju teren na kojem se pretpostavlja da se kriju osumnjičeni. 

Uz helikoptersku pratnju, između 20 i 30 policajaca učestvuje u pretresima kuća i imanja u Korsiju, selu udaljenom nekoliko kilometara od benzinske pumpe na kojoj su primijećena maskirana braća.

Tok događaja:

9:53  Francuski list “Le Figaro” izvještava da je pet policijskih helikoptera poslato u grad Damartin-en-Goel (40 km od područja koje se pretražuje). Policijski izvori navode da je moguće da su osumnjičeni ušli u jednu od zgrada u gradu, prenosi BBC.

9:45 Nekoliko lokalnih francuskih medija javlja kako je sjeverno od Pariza, u blizini mjesta na kojem su navodno viđeni teroristi, došlo do pucnjave. AFP prenosi policijske izvore te navodi kako je došlo do talačke krize.

8.50 Skoro 90.000 vojnika i policajaca uključeno je u potragu za bjeguncima. U potragu su i danas uključeni helikopteri i psi tragači.

8.35 Glavni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Mun, napad na redakciju lista nazvao je “napadom na čovječanstvo”.

8:36 Francuski ministar kulture zatražio je da se za list “Šarli Ebdo” izdvoji milion eura, kako bi mu se osiguralo finansiranje.

7.55 Telegraph javlja kako su iz bezbjedonosnih razloga hoteli i restorani u blizini šume zatvoreni.

7.50 Daily Mail prenosi da su napadači pobjegli u šumu Ret, šumu veličine Pariza na sjeveru Francuske, dodajući kako bi potraga mogla trajati sedmicama.

7.45 Braća Kuaši i dalje su u bijegu, pretpostavlja se da su pobjegli u šumu.

Jučerašnji dan protekao je u lovu na braću Kuači, a širom Francuske događali su se incidenti – u Parizu je u oružanom okršaju život izgubila policajka, na džamiju su bačene granate, u fast food restoran pored druge džamije bačena je bomba, a u večernjim satima raznesen je automobil.

Broj uhapšenih u istrazi porastao je na 9.

Američki izvori potvrdili su da je jedan od dvojice osumnjičenih Said Kušasi, vježbao sa Al Kaidom u Jemenu. Nijedna islamistička organizacija još nije preuzela odgovornost za napad.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com