Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Kako da pravilno jedemo: 12 ajurvedskih zlatnih pravila

Kako da pravilno jedemo: 12 ajurvedskih zlatnih pravila

Zbog savremenog životnog stila dešava se da jedemo u autu, stojeći, kada smo pod stresom, u žurbi, ili jedemo hladne ostatke pravo iz frižidera…

Pri takvom jedenju, varenje ne može biti pravilno pa čak i ekološki proizvedena, zdrava hrana postaje nezdrava za naše tijelo. Iz tog razloga, ajurveda nas podsjeća na upayoga samsthu – umijeće jedenja.

Mnogima od nas je zaista stalo do toga šta jedemo. Kupujemo organske proizvode, izbjegavamo GMO, mjerimo koliko u našoj ishrani ima antioksidanata, procjenjujemo glikemijski indeks, uzimamo u obzir sve činioce koji se odnose na kvalitet hrane koju jedemo.

Međutim dosta toga je uzaludan trud ako ne pridajemo dovoljno pažnje samom procesu jedenja. Nije bitno samo šta jedemo, već i kako. Ajurveda, nauka o životu, uči nas i tome kako treba jesti, te evo nekoliko osnovnih smjernica.

1. Jedite hranu dok je topla.

Hrana ne bi trebalo da bude previše vruća, ali ni previše hladna. Topla hrana osigurava to da se agni ne ugasi (probavna vatra) koja je potrebna za dobro varenje.

2. Jedite svježe kuvanu hranu.

Svježa hrana je puna prane (životne sile) i hranjivih materija, ali oni se smanjuju ​​ubrzo nakon što je hrana skuvana. Do trenutka kada hrana postaje ostatak, svojstva se mijenjaju, te hrana postaje teška tijelu za varenje. Kuvanje svakog obroka nije baš realna okolnost, ali barem pokušajte da izbjegnete onu hranu koja je kuvana prije više od 24 sata.

3. Jedite pravilnu količinu hrane.

Prejedanje dovodi do smetnji pri varenju, a neuhranjenost do gubitka snage. Ne postoji standardna količina hrane koju bi trebalo pojesti jer smo svi različiti i imamo različite potrebe. Pronađite svoju pravu količinu ispunjavanjem stomaka u sledećoj razmeri: 50 odsto hranom, 25 odsto tečnošću, a 25 odsto ostaje praznim za procese varenja.

4. Žvaćite hranu temeljno i jedite umjerenim tempom.

Varenje počinje u ustima. Ispravno žvakanje hrane olakšava ostatak obrade.

5. Prije sledećeg obroka sačekajte dok se prethodni ne svari.

Ajurveda kaže da je prerano hranjenje sistema glavni uzrok bolesti. Kako da znate da je vaša hrana svarena? Po tome što ćete se osećati lagano, entuzijastično, gladno i žedno.

6. Jedite otprilike u isto vrijeme svaki dan.

Tijelo odlično funkcioniše kad mu obezbijedimo rutinu.  Sistem za varenje radi dobro kada može očekivati ​​svoje obroke u određeno vrijeme. Tada je dobro pripremljen i spreman za akciju.

7. Jedite kad ste gladni.

Glad (odnosi se na pravi osjećaj gladi, ne na hirove) je prirodni poriv koji ne treba potiskivati. Nakon što ste uspostavili rutinu ishrane, vidjećete da ste gladni onda kad je vrijeme obroka i nećete da žudite za grickalicama. Slušajte naznake gladi koje vam tijelo daje.

8. Nikada nemojte jesti kad ste uznemireni.

Hrana će izgubiti vrijednost u sistemu za varenje ako je jedete u negativnom stanju uma. Ako ste uznemireni, ljuti, ili plačete, odložite obrok dok se ponovo ne budete osjećali dobro.

9. Jedite u mirnoj i staloženoj atmosferi.

Mirna okolina pospješuje i miran um. A stanje uma ima veliki uticaj na fizičko tijelo i proces probave.

10. Uvek jedite sjedeći.

Dajte sve od sebe da ne jedete u autu, dok hodate, ili dok stojite. Tijelo ne želi multitasking dok jedete. Sjedenje osigurava da je sva vaša energija posvećena prehrani i probavi.

11. Fokusirajte se na hranu.

Kada posvetite hrani punu pažnju, imaće bolji ukus, uživaćete više i bićete manje u iskušenju za prejedanjem jer ćete primijetiti signale zasićenja. Izbjegavajte “kradljivce” pažnje kao što su televizija, čitanje, ili neki rad.

12. Ostanite da sjedite i nekoliko minuta nakon svakog obroka.

Nemojte da sjednete samo da biste nešto pojeli i odmah potom ustati i nastaviti dalje. Budite mirni još neko vrijeme da vaš sistem za varenje počne da radi svoj ​​posao.

Ove smjernice su u suštini vrlo jednostavne. Kada se odlučite za sezonsku, lokalnu, organsku hranu odgovarajuću za vaše tijelo, i jedete je na pravi način, i vaše tijelo može obraditi tu dobru hranu na pravilan način. Dobro zdravlje počinje dobrim varenjem.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com