Masakr u Nigeriji: 2000 mrtvih! - Volim Podgoricu

Masakr u Nigeriji: 2000 mrtvih!

Na stotine tijela razbacano je po grmlju u Nigeriji nakon napada terorističke organizacije Boko Haram. Amnesti internešenel ovaj napad opisuje kao “najsmrtonosniji masakr u istoriji Boko Harama”.

Amnesti internešenel navodi da je lokalna odbrambena grupa odustala od pokušaja da izbroji tijela ubijenih. Borbe s teroristima su nastavljene i danas oko grada Baga, na granici sa Čadom, prenosi britanski Gardijan. 

Pobunjenici su 3. januara okupirali ključnu vojnu bazu u Bagu, a napad su ponovili četiri dana kasnije, kada su ekstremisti Boko Harama zapalili 16 gradova i sela.

“Snage bezbjednosti su odmah reagovale, izvršili smo vazdušne napade na militante”, rekao je portparol Vlade.

Šef okruga Baba Aba Hasan izjavio je da su većina žrtava djeca, žene i starci, koji nijesu mogli da trče dovoljno brzo kako bi pobjegli pobunjenicima, koji su stanovnike Baga napali raketnim bacačima i automatskim puškama.

“Pokolj koji su izvršili teroristi Boko Harama u Bagi je ogroman”, izjavio je za Asošiejted pres Muhamed Aba Gava, portparol odbrambene grupe loše naoružanih civila, koji se bore protiv islamista.

U saopštenju se navodi da je grad razoren i da je ubijeno oko 2.000 ljudi. 

“Ako je taj broj tačan, to znači da je teror Boko Harama poptuno eskalirao“, smatra Danijel Ejr, istraživać AI za Nigeriju. 

Ovaj napad dogodio se pet nedjelja prije najavljenog održavanja predsjedničkih izbora u Nigeriji, a tri sjeveroistočne države zatražile su od vlasti da pojačaju prisustvo vojske. 

Najveći zločin koji su prethodno počinili pripadnici Boko Harama dogodio se 14. marta 2014. godine, kada je ubijeno više od 600 ljudi. 

Boko Haram prijeti da proširi svoju terorističku aktivnost, u snimku objavljenom prošle nedjelje najavili su akcije u Kamerunu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com