Pod lupom privatizacije “Boke”, UTIP “Crna Gora” i još tri ugovora - Volim Podgoricu

Pod lupom privatizacije “Boke”, UTIP “Crna Gora” i još tri ugovora

U toku je izbor kontrolora za pet ugovora iz oblasti turizma, odnosno za Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Boka, Jadran Perast, UTIP Crna Gora, Centar za odmor i rekreaciju Igalo i hotel As, saopštio je sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije Aleksandar Tičić

“Nakon izrade izvještaja kontrolora tačno će se vidijeti koliko je do sada uloženo i utvrditi ko je kriv – opština, investitor ili državni organi, tako da će se znati sudbina tih ugovora”, zaključio je Tičić.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije u ovoj godini planira raspisivanje novih tendera za Marinu Bar, Ulcinjsku rivijeru, Montepranzo Bokaprodukt, Gorni Ibar Rožaje i Nautičko-turistički kompleks (NTC) Marina Kotor, saopštio je njegov sekretar Aleksandar Tičić.

On je kazao da će Savjet u ovoj godini nastaviti sprovođenje već objavljenih tendera i stvoriti uslove za objavljivanje novih.

“Priprema se Predlog odluke o planu za ovu godinu, koji se radi u saradnji sa resornim ministarstvima, fondovima i tenderskim komisijama tako da još ne posjedujemo tačne informacije, jer može doći do izmjena do krajnjeg predloga”, kazao je Tičić agenciji Mina-business.

On je dodao da se ovogodišnji plan privatizacije može dopuniti tokom godine, ako se pokaže interesovanje investitora za određena preduzeća ili lokalitete.

Tičić je podsjetio da je Planom privatizacije za prošlu godinu bila predviđena privatizacija Jadranskog brodogradilišta, Novog duvanskog kombinata, Montecarga, Montenegro Airlinesa, Budvanske i Ulcinjske rivijere, Instituta za crnu metalurgiju, Fabrike elektroda Piva, Poliexa, Instituta »Simo Milošević«, Marine Bar i Montenegro Defence Industrya, kao i prodaja hotela Park u Bijeloj.

Savjet je u januaru prošle godine raspisao javne pozive za prodaju državnog udjela u Institutu “Simo Milošević” i Jadranskom brodogradilištu.

Tičić je naveo da je na tender za prodaju 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta stigla ponuda holandske Damen Shipyards Group, za koju je utvrđeno da formalno-pravno nije ispravna i ne sadrži uslove tražene na tenderu.

Tenderska komisija za privatizaciju je, prema njegovim riječima, dostavila Izvještaj o rezultatima tendera, koji je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio krajem juna. Savjet je tada konstatovao da, nakon četiri neuspjela tendera, nema svrhe ponovo objavljivati javni poziv za Brodogradilište, imajući u vidu da nema interesovanja za taj model privatizacije.

“S obzirom na to da postoji interesovanje za kupovinu imovine kompanije, zaključeno je da se kroz programirani stečaj nađe investitor koji će u prelaznom periodu zadržati postojeću osnovnu djelatnost preduzeća sa manjim brojem zaposlenih i investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti u skladu sa zahtjevima iz prethodnog neuspjelog tendera”, kazao je Tičić.

Kada je riječ o Institutu „Simo Milošević“, on je saopštio da su u toku pregovori sa londonskim International Wellness Group Limitedom, koji je jedini dostavio ponudu na tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Tičić je podsjetio da su u septembru objavljeni tenderi za prodaju 100 odsto udjela u preduzeću Montenegro Defence Industry (MDI) i 50,75 odsto akcija beranskog Poliexa.

“Za privatizaciju MDI interesovanje je pokazao konzorcijum kompanija CPR Impex iz Srbije i A.T.L Atlantic Technologies iz Tel Aviva. Očekuje se da Savjet na narednoj sjednici usvoji izvještaj Tenderske komisije i da se pristupi potpisivanju ugovora”, rekao je Tičić.

Ponudu za prodaju 50,75 odsto kapitala Poliexa dostavio je konzorcijum koji čine Prva Iskra-Namenska iz Srbija i Slavka Vujisić iz Podgorice.

“Pregovori su u toku i očekuje se da ćemo do prve naredne sjednice imati izvještaj Tenderske komisije”, naveo je Tičić.

On je dodao da su početkom decembra objavljeni tenderi za Novi duvanski kombinat i hotel Park u Bijeloj, za koje se ponude mogu dostavljati do 12. februara, odnosno 27. februara.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com