Svjetski je dan smjeha. Pogledajte naljepša smijanja u 2014! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Svjetski je dan smjeha. Pogledajte naljepša smijanja u 2014! (VIDEO)

Smijeh nije samo lijek za dušu, nego i za tijelo. Da ne govorimo o divnim vibracijama koje šire uvijek nasmijani ljudi. 

Od 1998. godine ovaj dan služi kao pozitivan pokret za mir u svijetu i izgradnju globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh.

Popularnost pokreta brzo raste, pa tako danas postoji više od 6.000 klubova smijeha u više od 65 zemalja.

Vjerovatno mnogi ne znaju da smijeh zahtijeva rad 15 mišića lica. Odrasli se smiju oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno.

Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. U Njemačkoj je osnovana i prva škola smijeha gdje polaznici uče o načinu smijanja i pozitivnom stranama smijeha.

Smijeh za 10 minuta sagorijeva čak do 40 kalorija! Što znači da u godini dana možete izgubiti dva kilograma – smijući se. Smijanje povećava i kapacitet pluća i njihovu opskrbljenost krvlju bogatom kiseonikom.

Smijeh dokazano jača imunološki sistem ljudskog organizma podstiče stvaranje i koncentraciju stanica koje uništavaju tumorske stanice i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti.

Pogoduje i funkcionisanju srca i krvotoka, redukuje hormone stresa, adrenalin i kortizol, podstiče cirkulaciju i opskrbljenost kiseonikom te tako smanjuje holesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visoki krvni pritisak, a time i opasnost od infarkta.

Terapija smijehom pomaže u ublažavanju psihičkih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, nervni slom ili nesanica, te smanjuje različite emocionalne i psihičke poremećaje.

Teško oboljelim osobama smijeh pomaže da se suoče, prihvate i nose sa svojom bolešću, a kod ostalih bolesnika olakšava liječenje i ozdravljenje.

Pogledajte najljepša smijanja na planeti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com