Unutrašnja kontrola: Policajci nijesu krivi za smrt Kalača! - Volim Podgoricu

Unutrašnja kontrola: Policajci nijesu krivi za smrt Kalača!

Unutrašnja kontrola MUP-a okončala je istragu i utvrdila da niko od starješina i policajaca u rožajskoj policiji, nije napravio propust  tokom hapšenja aktera tuče u Rožajama jula 2014. godine, nakon koje je u večernjim časovima došlo do eskalacije sukoba i ubistva Anesa Kalača (38).

 “Vijestima” je rečeno da su inspektori Unutrašnje kontrole tokom istrage utvrdili da su policajci tada  reagovali  po propisima službe i da su u svakom trenutku o tuči i incidentima tokom dana obavještavali nadležnog tužioca Hajrana Kalača.

Inspektori su tokom provjere utvrdili i da su starješine i policajci  tokom dana hapsili i privodili aktere masovne tuče u Rožajama, ali da oni nijesu bili nadležni za određivanje pritvora.

Incident, zbog koga su Rožajci danima bili “na nogama”, počeo je u nedjelju ujutro – 27. jula  kada je došlo do obračuna između dvije zavađene grupe muškaraca u Rožajama.
Haos je počeo ispred marketa “Jabuka komerc”, koji je u vlasništvu porodice  Muratović, kada  su na njih nasrnuli Elvis Jahović, Šaban Tarhaniš i Almin Mango Kalač.

U tuči su se koristile drvene letve, a nakon obračuna, neki su sa težim ili lakšim povredama završili kod ljekara, a nešto kasnije i u rožajskoj policiji.

Poslije kraćeg zadržavanja u policiji, napadači su ponovo otišli ispred kuće Muratovića, gdje su prijetili da će je zapaliti, a “porodicu ubiti”. Nakon prijave i tog obračuna policija je reagovala po pravilima službe, ali je po svemu sudeći izostala reakcija tužioca, koji je smatrao da nema potrebe da neko od aktera “ohladi glavu” u betonjerci.

Posljednji sati tog dana okončani su  tragično – metkom iz automatske puške pogođen je Anes Kalač, slučajna žrtva obračuna u kojem tokom tog dana nije ni učestvovao.
Tužilac iz Rožaja  ranije je “Vijestima” rekao da nakon tuče “nije bilo elemenata za određivanje pritvora akterima”.

“Kada se pucnjava u kojoj je pogođen Anes Kalač dogodila, još je trajao izviđaj i rasvjetljavanje okolnosti tuče. Nijesmo imali tačne podatke ko su oštećeni, a ko osumnjičeni”, kazao je Kalač, koji je tvrdio da je svoj posao “radio u skladu sa zakonom”.

Policija je u saopštenju napisala da tužilac nakon tuče od inspektora nije tražio privođenje aktera, već prikupljanje dodatnih informacija.

“Policijski službenici su u kratkom roku u policijske prostorije priveli sva navedena lica iz tuče i o događaju obavijestili osnovnog državnog tužioca u Rožajama, koji nije naložio da mu se lica privedu već da se prikupe dodatna obavještenja i dokumentacija, budući da su neka lica u tuči zadobila povrede”, saopšteno je iz UP.

Tek nakon što je Kalač preminuo, podnijeta je krivična prijava protiv Tarhaniša i Almina Kalača, kojima se na teret stavlja krivično djelo “teška tjelesna povreda u sticaju sa krivičnim djelom nasilničko ponašanje”.

Ostalim akterima masovne tuče Jasminu, Sevadu, Anesu i Elminu Muratoviću, stavljeno na teret nasilničko ponašanje. 

Osumnjičeni i dalje u bjekstvu

Ni pola godine  od ubistva Rožajca Anesa Kalača, policija nije uhapsila osumnjičenog sugrađanina Adisa Muratovića. 

On  se sumnjiči da je iz  automatske puške ispalio smrtonosni hitac u Kalača, a policija vjeruje da je uspio da pobjegne iz Crne Gore. U Njemačkoj je uhapšen Beranac Mirsad Muratović (31), osumnjičen da je učestvovao u tom zločinu. 

 Muratović je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice podgoričkog Interpola. 

Muratović, koji je uhapšen u Halberštadu, tvrde njegovi prijatelji, u Njemačkoj je tražio azil, a spekuliše se da je u tu zemlju sa njim pobjegao i  Adis Muratović.

2 komentara

  1. certainly like your web site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the reality on the other hand I’ll certainly come again again.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com