Francuski stručnjak za islamski terorizam: Ovo je početak rata! - Volim Podgoricu

Francuski stručnjak za islamski terorizam: Ovo je početak rata!

Francuskoj je objavljen pravi rat, ali ona neće odustati od svojih tradicionalnih vrijednosti, ističe za “Novosti” Žan Šarl Brizar, poznati francuski stručnjak za islamski terorizam.

* Sa čim se to Francuska suočava danas?

– Objavljen nam je rat. Moglo se očekivati nešto slično, s obzirom na međunarodni kontekst, situaciju u Siriji i Iraku i na naše učešće naročito u ratu protiv Islamske države. Ali, ovo je bez presedana. Već smo bili suočeni s terorizmom osamdesetih i devedesetih godina, ali nikada ovakvih razmjera.

* Šta može da se dogodi u danima i nedjeljama koje dolaze?

– Nažalost, mislim da je ovo tek početak onoga čemu ćemo prisustvovati u budućnosti, napada ultraradikalnih individua od kojih su neke došle iz Sirije ili drugih država, vezanih za neku od terorističkih mreža. Postoji rizik da se slične akcije umnože u mjesecima koje dolaze.

* Šta Francuska treba i može da uradi da preduprijedi ove prijetnje?

– Ne mnogo toga, nažalost. Možemo bolje da nadgledamo pojedince. Ali, ne možemo da pratimo sve i svakoga u isto vrijeme. Angažovali smo se u ratu protiv terorizma i od toga nećemo odustati zato što neko vrši atentate. Ostaćemo dosljedni našim vrijednostima, a pojačaćemo nadgledanje i obavještavanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com