Hrvati danas odlu;uju: Ivo ili Kolinda! - Volim Podgoricu

Hrvati danas odlu;uju: Ivo ili Kolinda!

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, a građani će se opredjeljivati između aktuelnog predsjednika Iva Josipovića (SDP) i Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje najuticajnije hrvatske opozicione stranke, desno orijentisane Hrvatske demokratske zajednice.

o su šesti po redu predsjednički izbori u nezavisnoj Hrvatskoj, a prema istraživanjima javnog mnjenja kandidati vode “mrtvu trku”, te se stoga oni smatraju istorijskim i najneizvjesnijim do sada.

Birališta su otvorena od sedam časova, a biće zatvorena 12 sati kasnije, dok će biračko pravo moći da iskoristi oko 3,8 miliona hrvatskih građana.

Ključna riječ predizborne kampanje bila je zajedništvo – Grabar Kitarović traži da “već jednom prestanu podjele” i naciju poziva na obnovu jedinstva iz devedesetih, dok Josipović svoju politiku sažima u kratkoj proklamaciji da želi biti predsjednik svih građana.

Josipović poručuje da je “spreman za pobjedu, a Hrvatska za novu eru politike” i uvjeren je da će njegova pobjeda označiti i kraj duge političke blokade i krize i biti pobjeda tolerantne i demokratske Hrvatske.

Izbore će pratiti gotovo 22.000 posmatrača, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa.

Inače, u prvom krugu iz predsjedničke trke su ispali Sinčić i sa 6,30 odsto glasova, kao čertvrtoplasirani Milan Kujundžić – kandidat Saveza za Hrvatsku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com