ŠOKANTNO: Misice po cijenu smrti! - Volim Podgoricu

ŠOKANTNO: Misice po cijenu smrti!

U Venecueli, državi čiji su stanovnici opsjednuti takmičenjima poput Miss World i Miss Universe i pobjedama njihovih predstavnica, djevojčice od 12 godina podliježu se kozmetičkim operacijama poput korekcije nosa i liftinga butina uz odobrenje majki koje ih podstiču na putu do titule mis Venecuele, piše Daily Mail.

Djevojke se pokazalo je istraživanje engleskog novinara okreću ekstremnim mjerama kako bi izgubile kilograme, a neki od njih putem operacija odstranjuju i dio organa za varenje, kako bi hrana samo prošla kroz njihovo tijelo. Ima i onih koje stavljaju mrežice na jezik koje im onemogućavaju da jedu tvrdu hranu, dok druge koriste gipsane steznike koje im pomažu da oblikuju struk.

Do sada je šest misica u Venecuelu donijelo krunu sa Miss Worlda, njih sedam lentu sa Miss Universea, šest je pobijedilo na takmičenju Miss International, a dvije su bile prve na takmičenju Miss Earth, što je za druge države gotovo nedostižno

Sve ovo podržavaju roditelji, koji očajnički žele da im ćerke postanu misice, pa im u saradnji sa doktorima ubrizgavaju injekcije u periodu od 8 do 9 godine, kako bi tokom puberteta imale što veću visinu.
Međutim nisu samo roditelji krivi, jer sve ovo podstiče i država koja je pokrenula i Akademiju ljepote, školu za djevojčice koje žele da postanu misice, a najmlađe polaznice imaju svega četiri godine.

Zbog svega ovoga, na desetine djevojaka umre svake godine tokom estetskih operacija, pa je nedavno pokrenuta kampanja koja edukuje građane koliko je silikon i lifting opasan za djevojčice do 15 godina.

Organizaciju koja se bavi podizanjem svijesti djevojaka koje su u srednjoj školi, kada je u pitanju ovaj problem, pokrenuta je u znak sjećanja na Meri Perdomo, koja je preminula četiri godine nakon što joj je urađena estetska operacija na butinama.

“Svaka djevojka sanja da postane mis. Građani Venecuele gledaju na njih kao na savršene žene. Kada živite u državi gdje bolju poslovnu perspektivu imaju ljepotice, nego žene koje su vrijedne i pametne tvoj mozak počinje da vjeruje da ništa nije važnije od toga da budeš lijep”, pojasnila je Marija Trinidad, jedna od članica pomenute organizacije.

Ona ističe da je činjenica da su djevojke iz Venecuele najčešće osvajale titule na takmičenjima u ljepoti, dio nacionalnog ponosa.

Do sada je šest misica u Venecuelu donijelo krunu sa Miss Worlda, njih sedam lentu sa Miss Universea, šest je pobijedilo na takmičenju Miss International, a dvije su bile prve na takmičenju Miss Earth, što je za druge države gotovo nedostižno.

Izbor za mis Venecuele, koja je preteča takmičenja Miss Universe, svake godine je najgledaniji prenos na televiziji, koji za ekrane prikuje dvije trećine stanovnika Venecuele (20 miliona ljudi).

Zbog toga i ne čudi što se u predstavnice Venecuele ulažu milijarde eura kako bi bile nasavršenije misice na takmičenjima.

Nedjelju dana prije izbora za Miss World koji se održavao u Londonu, a na kojem je Venecuelu predstavljala Debora Menikuči (23), reporter Daily Maila posjetio je jednu od stotinu Akademija ljepote u Južnoj Americi, čiji je cilj da stvori najljepšu djevojku.

Ova škola trenira djevojke u hodu na pisti, hodu na visokim štiklama, uči ih manirima i dikciji, a savjetuje ih i kako da dostignu savršene proporcije koje se odnose na grudi, struk i kukove (90,60,90).
Nju pohađa 600 djevojaka uzrasta od pet do 26 godina, a jedna od bivših učenica je trenutna mis Venecuele, 23-godišnja Marijana Himenez, koja je nakon godinu dana provedenih na akademiji primijećena od strane skauta.

Djevojke provode cijeli dan u školi svake nedjelje, a neke od njih putuju i po nekoliko sati iz siromašnih djelova distrikta Karakas, a direktor Aleksander Velaskez potvrđuje da su mnoge iz siromašnih ili porodica srednje klase, čiji roditelji zarađuju minimalnu platu od 50 dolara mjesečno, od čega deset daju za školarinu.

Oni imaju i druge troškove, kao što su modne revije, kupovanje haljina i šminke, pa ukupno potroše 25 dolara mjesečno na ćerku, što je često polovina plate.

“Ima i bogatih porodica, koje mogu da priušte slanje dvije ili tri ćerke na Akademiju, dok siromašni ulažu u ćerku u kojoj vide šansu za boljim životom. Osvajanje titule mis Venecuele jedan je od rijetkih načina da siromašna djevojka dođe do novca i slave”, tvrdi direktor škole.

On dalje objašnjava da ih po upisu u školi dijele u grupe na osnovu njihovog potencijala, te da su Top i Mini top grupe samo za one koje imaju najviše šansi da postanu misice.

Jedan od centralnih figura u industriji ljepote je Bruno Kalderon, koji posjeduje franšizu za sedam takmičenja u ljepoti, a trenutno je i agent mis Venecuele Marijane Himenez.

“Mi ne želimo da stvaramo djevojke koje su identične, ali određeni tip djevojaka uvijek pobjeđuje, pa taj tip moramo i da stvaramo. Ako želimo da dođe do vrha moramo napraviti male izmjene. Ukoliko stomak nije savršeno ravan, uradićemo liposukciju. Ako nos nije prav, operisaće ga, ako je kosa tanka, moraće da uradi transplantaciju, kao što će morati da sredi zube ukoliko nisu savršeni”, otkriva on.

Prema njegovim riječima Himenez koja se trenutno sprema za izbor za Miss Universe, uskoro će otići na operaciju nosa.

“Skoro sve misice su imale neku vrstu plastične operacije. Pedeset odsto ima lažnu kosu. To nije varanje, to je samo najjači mentalitet, uostalom ne postoji pravilo koje to zabranjuje”, tvrdi Kalderon, koji takmičenja u ljepoti poredi sa Olimpijadom.

“Marijana se 18 sati dnevno priprema za Miss Universe, a tim profesionalaca je uz nju 24 sata. Tu su nutricionista, lični trener, učitelj hoda, logoped, asistent za pripremu talenta, kao i poseban tim za šminkanje i dizajniranje odjeće”, kaže on.

“Oni imaju vojnu strategiju za takmičenja. Proučavaju frizure i haljine svih takmičarki prije nego što se odluče kako će mis Venecuele da izgleda”, ispričao je.

Dijetu pomažu mrežice na jeziku, operacije želuca…

“Ukoliko su već sa 13 ili 14 godina visoke preko 155cm, mršave, dobro izgledaju, odlično hodaju u štiklama i imaju taj određeni izgled, imaju veoma dobre šanse sve dok to zaista žele”, pojašnjava Velaskez, dodajući da djevojke roditelji često primoravaju na ekstremne mjere kako bi osvojile krunu.

“Neke od njih napuštaju regularnu školu, kako bi radile tri ili četiri posla istovremeno i tako zaradile za plaćanje akademije, šminke i operacija, druge traže bogate momke koji će ih sponzorisati, a kada mu uzmu sav novac ostave ga i potraže drugog. One su prelijepe pa im nije teško da dođu do dobre veze”, tvrdi  Velaskez, koji otkriva i da djevojke ugrađuju silikone u grudi najčešće u 16. godini.

“Misica ne smije imati ni previše velike, ali ni previše ravne grudi. Najčešće ih operacijom samo korektuju, ali sve zavisi od toga na koji izbor žele da idu”, otkriva direktor, koji je novinaru i otkrio sve tajne kojima se djevojke okreću kako bi smršale.

“Pored ugrađivanja mrežice na jezik koja žvakanje tvrde hrane čini veoma bolnim, neke od njih sa 16 i 17 godina uklanjaju djelove digestivnog trakta, pa hrana brže izlazi iz njihovog tijela. To čine djevojke koje se nisu disciplinovale i nemaju samokontrolu”, ispričao je on, i dodao da roditelji često ćerki ubrizgaju hormone kada saznaju da neće porasti dovoljno.

Velaskez je ubijeđen da je Akademija odlična i da je treba imati svaka država, jer promovišu “dobar izgled i ljude koji brinu o sebi”.

“Kada su ljudi zadovoljni svojim izgledom to je veoma pozitivno za državu. Mislim da Venecuela nema najljepše žene na svijetu, mi samo znamo kako da stvorimo lijepu, savršenu ženu, zato smo najbolji na svim takmičenjima”, zaključio je on.

Stanovi, garderoba, stilisti….

San većine djevojaka je da ih primijeti organizator Quinta Miss Venezuela, butkampa u kojem se broj učesnica od početnih 500 na kraju svede na 60 srećnica koje se takmiče za titulu najljepše djevojke u državi. Ukoliko se nađu među tri najljepše obezbijedile su se do kraja života, jer se sve mijenja za jedan dan.

Dajana Mendonza koja je 2007. godine proglašena za mis Venecuele, a koja je 2008. pobijedila na izboru za Miss Universe, dobila je na poklon dijamantsku tijaru vrijednu 15 hiljada funti, apartman u Njujorku i novac za sve troškove tokom njenog mandata. Takođe joj je plaćena školarina za Filmsku akademiju u Njujorku, a dobila je na poklon i kompletnu garderobu, kolekciju cipela i ličnog stilistu, kao i 250 hiljada funti kao nagradu.

Druga djevojka iz Venecuele koja je pobijedila na Miss Universeu, a koja je krunisana 1997. godine pobijedila je kasnije na izboru za gradonačelnika, a uspjela je i da se nađe u trci za predsjednika države rame uz rame sa Hugom Čavezom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com