ISTRAŽUJEMO: Sve što vam nisu rekli o novim snabdjevačima strujom: Kilovati neće biti jeftiniji! - Volim Podgoricu

ISTRAŽUJEMO: Sve što vam nisu rekli o novim snabdjevačima strujom: Kilovati neće biti jeftiniji!

Crnogorski građani od 1. januara, po zakonu, mogu da biraju snabdjevača strujom, što bi trebalo da znači da će, zbog konkurencije, plaćati i niže cijene struje. Ova mogućnost, međutim, za sada, postoji samo na papiru! Naime, jedini snabdjevač strujom u Crnoj Gori, još uvijek je (polu)državna Elektroprivreda, i nezvesno je kada će dobiti konkurenciju.

I to nije sve! Prvog januara, formalno, prestala je obaveza Elektroprivrede kao javnog snabdjevača, ali od sada, takođe formalno, odnosno u skladu sa zakonom, Elektroprivreda može slobodno da formira cijenu struje!

Računi za struju su mnogima u Crnoj Gori “noćna mora”, a mnogobrojni su i oni koji tvrde da iznosi na njima nisu realni, odnosno da Elektroprivreda, koja ima monopol, “zahvata” više nego što treba. Zato su mnogi sa oduševljenjem dočekali vijest da će EPCG dobiti konkurenciju.

U Elektroprivredi tvrde da su računi za struju regularni i kupce koji imaju primjedbe upućuju da se – žale. Građani s pravom vjeruju da će dolazak konkurencije oboriti cijene i donijeti druge povoljnosti, kao što se dogodilo u susjednoj Hrvatskoj. Tamo je za pola godine, od ulaska novih snabdjevača, Hrvatsku elektroprivredu napustilo 30.000 potrošača koji su prešli kod trgovaca iz Slovenije i Njemačke.

Da li se cjenovni rat među konkurencijom kakav se razbuktao u Hrvatskoj može očekivati u Crnoj Gori, na radost potrošača? S obzirom na to da se na crnogorskom tržištu, prema navodima nekoliko naših sagovornika iz struke, očekuju manje-više isti trgovci kao u zemljama regiona, u borbi za tržište može se očekivati i pad cijena struje.

Trenutno najznačajniji trgovci strujom u regionu, čiji se dolazak najavljuje i u Crnoj Gori, jesu slovenački GEN i njemačka “RVE enerdži”, koji su agresivno nastupili u Hrvatskoj, EFT Vuka Hamovića, “Rudnap” Vojina Lazarevića, češki “Čez”, švajcarski “Alpik”, “Statkraft vestern Balkans”. U crnogorskoj Regulatornoj agenciji za energetiku kažu da je još rano govoriti da li će se, i ko, prijaviti.

– Interesovanja ima, i treba očekivati i ovdje pad cijena struje ukoliko se pojavi konkurencija. Međutim, Crna Gora je malo tržište a svi eventualni snabdjevači se, prije svega, rukovode ekonomskim interesom – kazao je ranije Radeta Šuković, rukovodilac službe za ekonomske poslove regulacije. On je rekao da će prvog januara 2015. godine prestati obaveza EPCG kao javnog snabdjevača. Ukoliko ne bude drugih koji su za to zainteresovani, EPCG će imati obavezu da nas snabdjeva pod istim uslovima, ali ne i, kako je rekao, po istim cijenama.

Regulatorna agencija za energetiku će i dalje regulisati cijene prenosa i distribucije, koji će biti otvoreni za sve licencirane snabdjevače.

Međutim, u Elektroprivredi Crne Gore su nam pojasnili da, kako su naveli, ne može biti slobodnog formiranja cijena struje, sve dok se ne pojavi konkurencija.

– Kada se pojavi novi snabdjevač, odnosno trgovac strujom, teško da će on moći da ide ispod cijene od 8,4 centa, jer je to i za Elektroprivredu na granici isplativosti, kaže naš sagovornik i naglašava da ne očekuje skoru pojavu konkurencije iz prostog razloga – ekonomske neisplativosti. On dodaje da, u slučaju da se pojavi novi snabdjevač, EPCG neće povećavati cijenu struje, upravo iz razloga da bi bili konkurentni.

U Crnoj Gori od 2009. godine je otvoreno tržiđte strujom za privredne subjekte, ali se još uvijek nije pojavio zainteresovani snabdjevač.

Savjetnik Centra za zaštitu potrošača Predrag Boljević, međutim, očekuje pojavu novih snabdjevača.

– Pojavom bilo keg snabdjevača na tržištu, EPCG neće moći da se ponaša kao do sad. EPCG će i dalje moći da ostvaruje sva svoja prava, ali će građani moći da ostvaruju svoja prava, nezavisno od volje ljudi od EPCG, koja im ta prava tumače, kaže Boljević i dodaje da će, svakako, struja morati da se plaća.

On je dodao da otvoreno tržište neće moći da zaživi odmah, ali da pojavu velikih snabdjevača očekuje u narednim godinama.

Boljević ističe da ni građani, neće moći više da se bave mahinacijama, odnosno da će morati da plate račune za utrošenu električnu energiju.

– Više neće biti opraštanja računa, za nešto što je potrošeno. Dakle, sa javnim izvršiteljima je pripremljena infrastruktura koja će spriječiti mahinacije, poručuje Boljević.

Snabdjevači

Da bi neki trgovac dobio status snabdjevača, mora da podnese zahtjev RAE i ponudi dokaze da ispunjava zakonom predviđene uslove. On sklapa ugovor sa proizvođačem, distribucijom i Crnogorskim operaterom tržišta električne energije, koji je neki vid krovne institucije u trgovini strujom.

Trenutno je kod operatera tržišta električnom energijom registrovano više od 20 učesnika koji, međutim, još nisu licencirani snabdjevači. Oni zasad mogu da obavljaju takozvanu veleprodaju električne energije.

EPCG će i dalje imati obavezu snabdjevanja ranjivih kategorija po regulisanim cijenama i biće dužna da “uskoči” na najduže tri mjeseca ukoliko kupac ostane bez snabdjevača, to jest ne nađe novog.

Slovenci “oteli” Zagreb

U susjednoj Hrvatskoj je nakon ulaska trgovaca strujom Hrvatska elektroprivreda snizila je cijenu za deset odsto. Isto su odmah uradili i slovenački GEN i njemački “RVE enerdži” i snizili cijene za dodatnih deset odsto. Oni su najavili da će uvijek imati niže cijene od HEP.

Slovenci su, recimo, u Hrvatskoj za svega nekoliko mjeseci “oteli” 6.500 domaćinstava i 650 poslovnih kupaca, među kojima i “Fabriku duvana Rovinj”, hrvatska brodogradilišta, grad Zagreb, 35 ministarstava i kancelarije državne uprave. Oni planiraju da za dve godine uzmu 17 odsto tržišta.

1 komentar

  1. You made some decent points there. I looked over the internet for the issue and found most people will go in addition to with your website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com