Kako da prevaziđete dosadu na času - Volim Podgoricu

Kako da prevaziđete dosadu na času

Profesorica jednoličnim glasom priča o silama, gravitaciji, akceleraciji i otporu, a ti u poluležećem položaju maštaš o svom udobnom krevetu, bakinim kolačima koje si jela za vikend i razmišljaš koji film ćeš večeras gledati s prijateljima?

Gotovo svaki učenik dosađuje se slušajući barem jedan predmet; katkad nas tema jednostavno ne zanima, a katkad je riječ o dosadnom profesoru koji ne zna znanje prenijeti na zanimljiv način.

No čak i kada nam predmet nije zanimljiv, postoje načini kojima možemo sebi pomoći da se zainteresujemo i ne zaspimo na stolu. Neće uvijek upaliti, ali vrijedi pokušati!

Piši raznim bojama

Neka tvoje bilješke budu u raznim bojama; umjesto uobičajene dvije ili jedne boje, za ovaj čas ih pripremi više. Igra bojama će te zainteresovati i lakše ćeš se prisiliti da zapisuješ ono o čemu se govori, učenje će biti lakše, a tvoja sveska će izgledati slatko.

Sjedni u prve klupe
Zamjeni mjesto s nekim iz prednjih redova jer ćeš na taj način biti prisiljena slušati, a šanse da ti nešto odvuče pažnju će biti manje.

Postavi pitanje
Ako ne razumiješ o čemu profesor priča ili ti djeluje potpuno nezanimljivo, pokušaj postaviti pitanje. Kada ti tema bude jasnija, možda će ti postati i zanimljivija.

Budi aktivan na času
Najbolji način da se ‘spasiš’ od dosade jeste da budeš aktivan na času: odgovaraj na postavljena pitanja, pomozi profesoru da razdijeli papire sa zadacima, pomozi kolegi koji je zapeo na nekom zadatku.

Crtkaraj za vrijeme lekcije

Ako ne upali savjet s bilješkama u bojama, pokušaj skicirati stvari o kojima profesor govori; likovi, tabele, grafovi – sve što će za tebe imati neko značenje, zabaviti te i olakšati ti učenje.

(Teen 385)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com