Stečajni upravnici na meti MANS-a! - Volim Podgoricu

Stečajni upravnici na meti MANS-a!

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je skupštinski Odbor za antikorupciju da hitno razmotri inicijativu u vezi sa načinom rada i finansiranjem stečajnih upravnika u Crnoj Gori. Inicijativu je Odboru MANS podnio u saradnji sa nevladinom organizacijom (NVO) Stečajci 3. oktobra prošle godine.

Od Odbora za antikorupciju je, kako je saopšteno iz MANS-a, inicijativom zatraženo da sasluša ministra pravde i ekonomije, Duška Markovića i Vladimira Kavarića, predsjednike Privrednog suda u Podgorici i Bijelom Polju, Blaža Jovanića i Muzarefa Hadžajlića.

“Traži se i da se pokrene postupak izmjena Zakona o stečaju i podzakonskih akata kako bi se funkcija stečajnog upravnika profesionalizovala i kako bi se propisalo da stečajni upravnici dobijaju fiksnu mjesečnu naknadu za rad koja ne može biti veća od dvije i po prosječne neto zarade u Crnoj Gori na mjesečnom nivou”, naveli su iz MANS-a.

U saopštenju se dodaje da su stečajni upravnici koji su angažovani u preduzećima koja se nalaze u stečaju do sada bile osobe koje su položile stručni ispit, a stalno su bili angažovani na drugim poslovima.

“Umjesto da vode poslove preduzeća i zastupaju stečajnog dužnika, stečajni upravnici su samo djelimično angažovani na ovom poslu – što se negativno odražavalo na preduzeća u stečaju, posebno kada se radilo preduzećima koja su bila u državnom vlasništvu”, ocijenili su u MANS-u.

Prema sadašnjem sistemu, kako se navodi, stečajni sudija određuje visinu naknade stečajnom upravniku u skladu sa Zakonom o stečaju i Pravilnikom koje je donijelo Ministarstvo ekonomije. Tako se stečajnim upravnicima nadoknađuju putni, telefonski troškovi, kancelarijski materijal, troškovi angažovanja stručnih osoba za potrebe stečajnog postupka a obračunavaju im se i veoma izdašne nagrade, koje često mogu iznositi i na desetine hiljada eura.

“Umjesto da se preduzeća polako revitalizuju ili da se unovči njihova bogata imovina i isplate potraživanja uglavnom se dešavalo suprotno, odnosno nakon stečaja preduzeća su polako ulazila u još veće probleme. Zbog neangažovanja, nesavjesnog rada i korupcije stečajnih upravnika, preduzeća su nakon stečaja izlazila sa otuđenim akcijama i umanjenom stečajnom masom, jer stečajni upravnici nijesu ispunjavali zakonske obaveze i preduzimali mjere u cilju obezbjeđenja stečajne mase kako bi se sačuvala njena vrijednost”, smatraju u MANS-u.

Takođe, kako su saopštili, stečajni postupak je odugovlačen i više od dvije godine što je postepeno umanjivalo vrijednost kompanija. Na takav način, od stečajnog postupka jedinu korist imali su stečajni upravnici i privilegovani pojedinci kojima su stečajni upravnici omogućili da vrijednu crnogorsku privredu kupe u bescjenje, a potom je unište.

“Sa druge strane, na hiljade radnika nekada moćnih crnogorskih fabrika je istjerano na ulicu bez otpremnina ili akcija preduzeća koja su oni svojim radom postavili na noge. Obespravljenim radnicima se duguju zarade, a radni staž im nije povezan pa ne mogu da ostvare čak ni pravo na penziju”, kazali su iz MANS-a.

Inicijativom je predloženo da se ograniče plate stečajnih upravnika na maksimalnih dvije i po prosječne neto zarade u Crnoj Gori i to samo u slučajevima kada se radi o stečajnom postupku velikih kompanija. U svim drugim slučajevima, propisane naknade bile bi znatno manje.

“Zbog toga vjerujemo da je od posebne važnosti da se Odbor za antikorupciju sastane što prije, posebno imajući u vidu da je Vlada samostalno krenula u proces izmjena Zakona o stečaju, čiji se nacrt trenutno nalazi na javnoj raspravi”, rekli su iz MANS-a.

Sada je, kako smatraju, pravi trenutak da Odbor da Vladi jasne smjernice i predloge u kom pravcu treba raditi izmjene i dopune Zakona o stečaju, kako bi se osiguralo da se stečajni postupci konačno počnu voditi u korist javnog interesa i kako bi se spriječilo krajnje neprimjereno bogaćenje stečajnih upravnika, posebno u situacijama kada dobijaju nagrade za uništenje firmi čiji su stečajni postupak vodili.

“Pozivamo Odbor za anitkorupciju da se hitno sastane i održi predložena saslušanja resorno nadležnih funkcionera i da definiše set rješenja koji bi se inkorporirao u tekst izmjena i dopuna na kojima trenutno radi Vlada, u cilju obezbjeđenja da stečajni postupci budu fer i zakoniti i u interesu svih crnogorskih građana, radnika i privrednih društava”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com