Belgija: Cilj bio odsijecanje glave! - Volim Podgoricu

Belgija: Cilj bio odsijecanje glave!

Islamski teroristi, čije je operacije juče spriječila belgijska policija, imali su za cilj otmu “jednu važnu ličnost i odrube joj glavu”, tvrde belgijski mediji.

Belgijska policija je u Vervijeu ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz “kalašnjikova” na policijske specijalne snage, jednog ranila i uhapsila, a u skrovištu terorista su pronađena još četiri “kalašnjikova”, eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme.

List Het latste nivs se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, vjerovatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da uz napade na policijske stanice i policajce “otmu jednu važnu ličnost i odrube joj glavu”, a radio stanica Bel-Rtl jutros prenosi izvještaje da cilj terorista bio i da otmu autobus s civilnim putnicima. 

Belgijski mediji su jedinstveni u ocjeni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji. 

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Loret Onkelinks je televizijskoj stanici RTBF izjavila da je “spriječena velika prolivanja krvi i fizički nasrtaj na građane”. 

Zamjenik belgijskog saveznog tužioca Erik van der Sipt rekao je da su teroristi bili organizovani “u operativnoj grupi koja je spremila napade velikih razmjera, naročito na policiju” i vlasti su morale da preduzmu sve mjere da se to spriječi. 

List Dernijer er takođe tvrdi da su islamski teroristi namjeravali da otmu jednu važnu političku ličnost ili visokog funkcionera policije. 

Zamjenik tužioca Van der Sipt je upozorio da “opasnost nije prošla i da se ne zna šta se još može dogoditi idućih sati, dana i nedjelja”. 

Grad Vervije, predgrađa Brisela i Anversa su u Beliji prava uporišta islamskih ekstremista, doseljenika mahom iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, a nekoliko stotina njih je otišlo da se bori za džihadiste u Siriji i Iraku, gdje ih je pedesetak i poginulo. 

Neki od njih su počeli da se vraćaju u Belgiju i belgijske vlasti su utvrdile da dolaze i s namjerom da vrše atentate u zemlji. 

U jučerašnjoj operaciji policije u Vervijeu teroristi su opkoljeni u napuštenoj pekari i pošto su “vojnim oružjem”, kako je rekao zamjenik saveznog belgijskog tužioca Van der Sipt, otvorili vatru na specijalne policijske snage, dvojica su ubijena, a jedan je ranjen i uhapšen. 

Belgijski mediji objavili su internet poruku navodno od Islamske države u kojoj se pristalice islamskog džihada pozivaju da izvrše napade u Belgiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Njemačkoj. 

Za sada autentičnost ove poruke nisu mogle da potvrde vlasti ali je u tom pozivu rečeno da su pristalice Islamske države akcijama evropskih vlasti spriječene da dođu u zajedničku bitku u Siriji i Iraku i da zato treba da u Evropi krenu u operacije napada na vlasti i druge objekte.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com