Rusija zabranila karikature Muhameda: Mogu biti shvaćene kao uvreda - Volim Podgoricu

Rusija zabranila karikature Muhameda: Mogu biti shvaćene kao uvreda

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor upozorila je medije koji su objavili karikature proroka Muhameda, da je to protiv zakona te zemlje.

Istaknuto je da su takve fotografije protiv zakona Rusije i etničkih normi koje u njoj važe.

“Objavljivanje takvih karikatura u ruskim medijima je protivno etničkim i moralnim normama koje važe vjekovima”, saopštio je Roskomnadzor.

“Širenje karikatura na religijske teme u medijima, može biti shvaćeno kao uvreda ili ponižavanje predstavnika vjera i religijskih grupa i ocijenjeno kao podsticanje etničke i religijske mržnje, kršenje ruskog zakona”, dodaje se u saopštenju.

Takvo objavljivanje, takođe, može da šteti ruskim zakonima o medijima i antiekstremizmu, navodi Roskomnadzor, pozivajući ruske medije da se “uzdrže od objavljivanja karikatura koje mogu biti shvaćene kao uvreda”.

Roskomnadzor je objavio ovo saopštenje kao odgovor na tekuću debatu o “legalitetu objavljivanja karikatura koje prikazuju religijske objekte ili predmete obožavanja koji se tiču osjećanja religioznih ljudi”.

Mnogi listovi i magazini širom svijeta štampali su karikature proroka Muhameda, koje je objavio list “Šarli ebdo” čijih je 12 zaposlenih ubijeno u napadu 7. januara u Parizu.

Iako je rusko rukovodstvo izjavilo saučešće Francuskoj, a šef diplomatije Sergej Lavrov učestvovao u maršu solidarnosti u Parizu, komentatori naklonjeni Kremlju i muslimani, optužili su crtače da izazivaju napade, prenio je AFP.

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com