Đukanović: Dalja saradnja put ka učvršćivanju povjerenja - Volim Podgoricu

Đukanović: Dalja saradnja put ka učvršćivanju povjerenja

„Posjeta ministra vanjskih poslova Kosova potvrda je kontinuiranog i kvalitetnog dijaloga između dvije države“, kazao je premijer Milo Đukanović, istakavši da je Kosovo pouzdan susjed Crne Gore. Predsjednik Vlade Crne Gore, u razgovoru sa kosovskim vicepremijerom i ministrom vanjskih poslova Hašimom Tačijem, naglasio je da je nastavak saradnje dvije države na političkom i ekonomskom planu, a kroz proces evrospkih i evroatlantskih integracija, put ka učvršćivanju međusobnog povjerenja i povjerenja međunarodne zajednice.

Posebno je naglasio značaj ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova kroz infrastrukturno povezivanje, izgradnju puteva i željeznice i uspostavljanje avio saobraćaja.

„Potpredsjednik Vlade Kosova je, uz zahvalnost na dobrodošlici, čestitao Crnoj Gori na ostvarenom ukupnom, a posebno ekonomskom i integracionom napretku i uspješno savladanim izazovima od obnove nezavisnosti. Uputio je i ličnu zahvalnost za kontinuiranu podršku Crne Gore Kosovu na putu razvoja. Saglasio se da, kako je rekao, primjerni odnosi dvije države imaju perspektivu u ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju. Šef kosovske diplomatije ukazao je na čvrstu političku volju i spremnost da se kroz ustavne reforme tokom ove godine u najvišem pravnom aktu definiše položaj crnogorske zajednice na Kosovu“, saopšteno je nakon razgovora.

Đukanović i Tači ukazali su na dobar tempo rješavanja pitanja demarkacije granice i na to da je podstaknut proces povratka raseljenih lica sa Kosova.

Đukanović je posebno iskazao podršku naporima koje, u kontekstu normalizacije i razvoja odnosa, ulažu Beograd i Priština, čime doprinose i jačanju regionalne stabilnosti.

„Zajednički je ocijenjeno da je budućnost regiona u njegovom povezivanju, dobrosusjedskoj saradnjii kontinuiranom dijalogu usmjerenom ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Uzajamna podrška i prevazilaženje viševjekovnih podjela i zaostajanja regiona omogućiće njegovu punu integraciju u evropski prostor i međunarodnu zajednicu“, zaključeno je u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com