Još dvije bebe iz bjelopoljske bolnice poslate u KCCG - Volim Podgoricu

Još dvije bebe iz bjelopoljske bolnice poslate u KCCG

Dvije novorođene bebe sa tek ponovo otvorenog bjelopoljskog porodilišta, upućene su prekjuče i juče na Insitut za neonatologiju u Podgorici. 

Prema riječima v. d. direktorke Bolnice Biserke Bulatović, kod tih beba nijesu postojali nikakvi znaci infekcije. 

“Prva beba upućena je prekjuče zbog fiziološke žutice, a druga juče zbog blago povišene temperature. S obzirom na to da odsjek neonatogije nije otvoren, a da ordinirajući nije neonatolog, već pedijatar, koji prati fiziologiju novorođenčadi, djecu smo uputili na Institut za neonatologiju. U razgovoru sa ljekarima saznali smo da se stanje redovno prati i da su bebe  dobro“, kazala je Bulatovićeva “Vijestima”.

Ona je  dodala da su na porodilištu, koje je otvoreno u ponedjeljak nakon novembarske infekcije pet beba od kojih je jedna preminula, na svijet došle još tri bebe, koje su u odličnom stanju. Bulatovićeva ističe da su prije pet dana urađeni brisevi na odjeljenjima porodilišta, ginekologije i neonatologije i da su bili potpuno sterilni.   

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno iz Kliničkog centra CG, kod jedne bebe, stara četiri dana,  postoje  simptomi žutice, a kod druge, rođene prije dva dana,  neonatalne infekcije.

Sagovornik “Vijesti” kaže  da su sinoć rađene dodatne analize za oba novotođenčeta. Bebe su, prema riječima dobro upućenog izvora, stabilnog zdravstvenog stanja.

Direktor KCCG Milan Mijović  saopštio je sinoć “Vijestima” da zbog obaveza nije u mogućnosti da stupi u kontakt sa zaposlenima i da izjavu o  prijemu još dvije  bebe iz Bijelog Polja.

Zbog infekcije pet beba iz Bijelog Polja, koje su u Institu za bolesti djece primljene od  3. do 13. novembra i od kojih je jedna preminula, od kraja decembra su u pritvoru bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, bivša načelnica  neonatologije Haka Tahirović i bivši načelnik  Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić. 

Oni su uhapšeni u okviru istrage o infekciji beba po  nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da postoje osnovi sumnje da su Jeremić, Puletić i Tahirovićeva  izvršili krivično djelo – teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 

Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici, nastale usljed nehigijene, podnio je ostavku.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je ranije da je beba iz Bijelog Polja preminula u KCCG zbog infekcije uzrokovane bakterijom koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

„Utvrđeno je da je smrt bebe nastala usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom. Radi se o jednoj bakteriji koja je izolovana brisom“, rekao je on.

Stanković je potvrdio da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju.

Bakterije pronađene kod preminule bjelopoljske bebe izolovane su i na brisevima uzetim sa medicinske opreme i osoblja bjelopoljske bolnice. 

Na šest predmeta i na rukama babice i doktorke izolovana je bakterija bacillus sp, koja je nađena i kod preminulog novorođenčeta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com