Magistrala smrti između BiH i Crne Gore - Volim Podgoricu

Magistrala smrti između BiH i Crne Gore

Grupa građana, predvođena opozicijom, blokirala je na pola sata magistralni put u istočnoj Bosni i Hercegovini, nedaleko od Foče. Nezadovoljni su lošim stanjem ove ceste koja povezuje Sarajevo i Podgoricu, gdje je prije nekoliko dana autobus sletio u provaliju.

Tada su poginule tri mlade osobe, a više ljudi je povrijeđeno.

Mnogi Fočaci, koji su nakratko blokirali put, gotovo svakodnevno u Crnu Goru putuju upravo ovim magistralnim putem. No, već decenijama je svaki odlazak i povratak rizičan. Turizam bilježi velike gubitke i pored sjajnih uvjeta za rafting.

„To je preživljavanje, pogotovo za ljude strance koji dođu. Preporuka je na svim većim turističkim sajtovima da se zaobilazi BiH radi problema s putevima. Gubimo veliki broj turista i ostajemo bez posla“, kaže Srđan Vidojević, zaposleni u rafting kampu.

Vladimir Jojić, stanovnik Foče, govori kako „oni (ovaj put) zovu magistralni put, mi zovemo konjska staza.”

“Staza smrti”

Milija Krsmanović kaže:

„To je bruka, od čitave države i vlade i svega… Pomoliš se Bogu kad kreneš ako ostaneš živ ostaneš, ako ne, dobro je, opet se pomoliš Bogu i hajde“, objašnjava.

Zdravko Krsmanović, opozicioni poslanik u skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska navodi kako magistralni put „povezuje Sarajevo i Podgoricu, a ustvari je staza smrti“.

„Njime ne može da ide konj pod tovarom, a kamoli da se odvija bezbJedno saobraćaj“, dodaje.

Jedna slika, možda, najbolje opisuje šta čeka one koji iz BiH krenu ka Crnoj Gori, prenosi novinar Al Jazeere Stefan Goranović koji se javio iz Foče.

„Na ovom mestu je pre nekoliko dana sleteo autobus. I dalje su ovde lične stvari putnika koji su putovali u Crnu Goru“, kazao je.

Prve informacije pokazuju da je autobus bio tehnički ispravan, a da je vozač poštovao propise. Ipak, tri osobe su poginule, a više od desetoro je povrijeđeno.

Hitna rekonstrukcija

„Kakvo je stanje na magistralnom putu koji povezuje glavne gradove susednih država, možda, najbolje pokazuje ograničenje brzine. Ovde je svega 10 kilometara na sat“, javlja Goranović.

„Ubrzo potom nailazimo na još jedno neugodno iznenađenje – drveni most koji ne odaje utisak da tako lako može izdržati veliki teret. A pred sam izlazak iz BiH dolazi deo neasfaltiranog puta.“

Iako je ljeti ovdje saobraćaj prilično gust, zimi se ovuda prolazi samo ako se mora. Zato je sigurnije ići pješke, kao što to čini Đorđe Drakul koji se uputio se ka Crnoj Gori.

„Veoma je teško voziti. Mora se biti u opreznosti sto posto kada se vozi ovim putem. Jer, stvarno je put katastrofa“, kazao je.

Mnogo je razloga zašto ovom putu treba hitna rekonstrukcija i proširenje. Mnogo je i podsjetnika da ovaj magistralni put već decenijama odnosi živote.

Izvor: Al Jazeera

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com