Crna Gora prodaje oružje - Volim Podgoricu

Crna Gora prodaje oružje

Ministarstvo odbrane promijenilo je odluku da kroz MONDEM program uništi preostale protivbrodske krilate rakete koje se nalaze u skladištima Mornarice Vojske CG na Pristanu u Boki. 

Pokušaće da umjesto toga rakete, kao i dalje upotrebljivo oružje, prodaju kupcima u inostranstvu.

Time bi se moglo prodati 49 od ukupno 109 kompletnih protivbrodskih raketa sovjetske proizvodnje koje NATO označava kao SS-N-2 Styx, a koje već godinama stoje uskladištene u potkopima vojnog objekta Pristan.

Bivša JRM je novije verzije “styxova” u naoružanje uvela krajem sedamdesetih i početkom odamdesetih godina prošlog vijeka. Rakete su se, zavisno od verzije P-20, P-21 i P-22, međusobno razlikovale u dometu i sistemu za navođenja  na cilj.

Raketama ovog tipa bile su naoružane raketne topovnjače klase “rade končar”, fregate tipa “koni” i “kotor” i mobilni obalski protivbrodski lanseri tipa “rubež E”.

Osamostaljenjem Crne Gore od SR Jugoslavije, Mornarica je iz upotrebe izbacila raketno, torpedno i minsko naoružanje, pa je u vojnim skladištima u Boki preostalo dosta takvog oružja. 

Strategija Ministarstva odbrane je bila da većinu tog naoružanja uništi delaboracijom ili detoniranjem bojevih glava na posebnim poligonima, ali se ona sada, barem kada je polovina preostalih protivbrodskih krilatih raketa u pitanju, mijenja. 

“U skladištima VCG se nalaze 63 trupa krilatih raketa tip P-20, 30 trupova krilatih raketa tip P-21, 19 trupova krilatih raketa tip P-22 i 109 komada bojevih glava. S obzirom na zainteresovanost potencijalnih kupaca, na prodaju će biti ponuđene sve količine krilatih raketa tip P-21 i P-22 (trup sa bojevom glavom)”, rečeno je “Vijestima” u Ministarstvu odbrane.

To znači da bi se tako kupcima moglo prodati najviše 49 raketa.

U vrijeme kada su one kao nove kupovane iz SSSR-a, cijena po raketi iznosila je nešto više od 300.000 dolara. Svaki “styx” je veličine omanjeg aviona – raketa je dugačka 6,75 metara, ima promjer od 0,75 metara i raspon krila od 2,4 metra, a bojevo spremna, raketa je teška 2.600 kilograma.

Biće uništeno 60 bojevih glava, u svakoj je 370 kg eksploziva

Ministarstvo odbrane planira da preostalih 60 bojevih glava protivbrodskih krilatih raketa, od kojih svaka ima eksplozivno punjenje od 370 kilograma visokorazornog, brizantnog ekploziva TAH, uništi kroz MONDEM program tokom ove godine.

“Za trupove krilatih raketa P-20 planirano je da se sprovede postupak nabavke usluge za rastavljanje i neutralizaciju, koja bi se plaćala od dijela sredstava dobijenih za vrijednost  sekundarnih sirovina”, rečeno je “Vijestima” u resoru ministarke Milice Pejanović-Đurišić.

Na isti način kao i trupovi 63 preostale rakete P-20 – davanjem izvođaču da ih rastavi i isječe kao sekundarnu sirovinu (aluminijum) koju će on dalje prodati, Ministarstvo odbrane planira da tokom ove godine riješi problem ukupno 94 preostala trupa torpeda tipa “53VA” i “SET53”, dok su 44 bojevo spremna protivbrodska torpeda tipa “53-65KE”, nakon sprovedenog tendera, komisiono prodata firmi “Montenegro Deefence Industry” iz Podgorice. 

“Bojeve glave od torpeda “53VA” i “SET 53” su predviđene za neutralizaciju i nalaze se na listi koja će se finansirati preko NATO TRUST fonda”, kažu u Ministarstvu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com