Kako čuveni astrofizičar Nil Degras vidi smisao života. Filozofija u par rečenica! - Volim Podgoricu

Kako čuveni astrofizičar Nil Degras vidi smisao života. Filozofija u par rečenica!

 

Čuveni američki astrofizičar i pisac, Nil Degras Tajson, odgovorio je šestogodišnjaku na pitanje šta smisao života, a njegov odgovor će zamisliti svakoga.

Iako je toliko jednostava, odgovor ovog neobičnog astrofizičara, predstavlja cijelu životnu filozofiju o kojoj bi svi trebali razmisliti.

– Dakle, šta je smisao života? Mislim da ljudi pitaju to pitanje pretpostavljajući da je ’smisao’ nešto na šta možete naići i reći: „Evo ga, našao sam ga. Ovo je smisao koji sam tražio.“ Takav scenario ne podrazumijeva da je smisao nešto što možete stvoriti. Stvoriti za sebe i za druge.

Tako da kada razmišljam o smislu života, zapitam se: „Da li sam danas naučio nešto što nisam znao juče, a što me je približilo nečemu što bi mglo biti spoznato kao univerzum?“ Ako proživim dan a da nisam saznao nešto što nisam znao juče, smatram da sam ga uzaludno potrošio. Dakle, ne shvatam ljude koji kada se završi škola kažu: „Ljeto je!

Ne moram više da razmišljam!“. Razmišljanje vas približava prirodi. Saznanje kako stvari funkcionišu vam daje moć da utičete na stvari. Daje vam moć da pomognete ljudima kojima je pomoć potrebna – kao i sebi.

Pitanje smisla života nije vječno i nije nemoguće – za mene je na dohvat ruke svaki dan. Za tebe, koji si stariji malo više od šest godina – predlažem ti da istražuješ prirodu što više možeš. To nekad znači i da isprljaš odjeću, jer ćeš poželjeti da zagaziš u lokvu, iako ti roditelji ne odobravaju. Ti im reci da sam ti ja dao dozvolu – rekao je Nil Degras Tajson.

(brobible)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com