Kolinda traži vraćanje Šeljelja u Hag - Volim Podgoricu

Kolinda traži vraćanje Šeljelja u Hag

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u pismu upućenom glavnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu zatražila da se preduzmu svi koraci kako bi se haški optuženik Vojislav Šešelj vratio u pritvor Međunarodnog suda u Hagu i da se što prije donese presuda u njegovom slučaju, prenose hravtski mediji.

“Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće bezbjednosti utemeljilo Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY). Zbog toga tražim od vas da preduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor sve dok ne bude ispunjavao uslovee za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici suda u Hagu moraju ispuniti”, kaže se u pismu Grabar Kitarović koje je u nedjelju Hini proslijedio njen Izborni štab, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Iz razloga koji nijesu sasvim jasni”, kako kaže Grabar Kitarović, sud u Hagu je u novembru 2014. pustio na privremenu slobodu Šešelja “iz humanitarnih razloga” zbog “pogoršanja zdravstvenog stanja” i zatražilo da se vrati u Srbiju.

Međutim, ističe da mu sud za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uslove koji su uobičajeni.

Ona, na primjer, spominje da se od “Šešelja nije tražilo da se suzdrži od javnih nastupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi”, kao i da se Šešelj “nije morao obvezati da će se vratiti u Hag kada to od njega bude tražio sud”.

Izražavajući “duboku zabrinutost”, Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu i da se što prije donese presuda.

“Ljubazno vas molim da preduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključivo i sazivanje Vijeća bezbjednosti oko ovog važnog pitanja”, kaže novoizabrana hrvatska predsjednica.

Šešelj 12 godina proveo u Hagu

Šešelj je optužen 2003, suđenje mu je završilo 2010, ali dosad nije donesena presuda.

“Po svim objektivnim standardima, ovo kašnjenje je neuspjeh Međunarodni sud za ratne zločine. Žrtve zaslužuju bolje. Tužiteljstvo je kazalo da presuda neće biti donesena prije kraja 2015.”, kaže Grabar Kitarović.

Budući da je jedno od objašnjenja za tako veliko kašnjenje količina vremena potrebna da se ispiše presuda, novoizabrana predsjednica Hrvatske smatra da bi najprije trebalo “bez odgađanja” donijeti usmenu presudu, a tek naknadno njeno obrazloženje.

“Ključno je da se donese presuda u slučaju što je prije moguće da Šešelj svojom smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Stoga, tražim od Vas i Vijeća bezbjednosti da insistirate da Sudsko vijeće donese usmenu presudu bez odgađanja u slučaju Šešelj, a potom da objavi obrazloženje”, napisla je Grabar Kitarović.

Ona smatra da , ako sud ne zauzme taj pristup, Šešelj bi mogao da se suočiti s presudom Sudskog vijeća već u junu, a sud bi imao dovoljno vremena da objavi pisano mišljenje koje će pojasniti presudu.

“Sve žrtve zaslužuju da čuju presudu koja će osuditi Šešeljevo zločinačko ponašanje, kao što zaslužuje i međunarodna zajednica u cijelosti. Vjerujem da ćete Vi i Vijeće bezbjednosti učiniti sve što je u vašoj moći kako bi osigurali da dan Šešeljeve presude stigne što prije”, naglašava Grabar Kitarović, prenosi Slobodna Dalamcija.

Ona takođe u pismu kaže da joj je bilo drago kada je Tužilaštvo nedavno zatražilo da se Šešelj vrati u Hag, ali i da je bila razočarana kada je Sudsko vijeće odbilo taj zahtjev što je omogućilo Šešelju da ostane na slobodi.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je početkom decembra da se Šešelj vrati u pritvor, jer njegovo ponašanje na slobodi podriva temelje odluke o njegovu privremenom puštanju, ali je Sudsko vijeće suda odbilo taj zahtjev.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima.

On je 12. novembra po odluci Sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Ševeningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com