Za digitalizaciju pripremite 40 do 100 eura – rok do juna - Volim Podgoricu

Za digitalizaciju pripremite 40 do 100 eura – rok do juna

Ukoliko i dalje koristite televizore starije generacije, do 17. juna ove godine moraćete da kupite risiver koji će vam omogućiti digitalni signal. Kako je za portal CdM kazala savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva za informaciono društvo i tehnologije Zorica Zeković, taj uređaj će vaš koštati od 40 do 100 eura. Građani koji u svojim domaćinstvima koriste usluge jednog od kablooperatora koji posluju na crnogorskom tržištu, ne moraju da nabavlju digitalne risivere kao ni televizore nove generacije.

Set-top-box odnosno resiver se može nabaviti u objektima koji su specijalizovani za prodaju tehničkih i TV uređaja, kazali su nam iz Ministarstva za informaciono društvo i tehnologije.

“Ukoliko korisnik u svom domaćinstvu posjeduje TV prijemnik starije generacije koji u sebi nema integrisan uređaj koji vrši konvertovanje digitalnog signala u signal moguć za gledanje, onda je potrebno da nabavi DVBT2 resiver, kako bi nakon 17. juna 2015. godine digitalni signal mogao da prima i na TV prijemniku starije generacije”, objašnjava Zeković.

Ona dodaje da TV prijemnici novije generacije u sebi imaju integrisan dekoder, koji vrši konvertovanje digitalnog signala u signal moguć za gledanje, i za njih nije potrebna nabavka resivera.

U cilju zaštite korisnika, članom 5 Pravilnika o informisanju javnosti i krajnjih korisnika u periodu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa je propisano da isporučilac proizvoda, na jasan i vidan način ističe i predaje kupcu pisano upozorenje da je TV prijemnik, namijenjen za prijem isključivo analognog televizijskog signala.

“Pisano upozorenje ima sljedeću sadržinu: “Ovaj uređaj podržava isključivo prijem analognog televizijskog signala. U Crnoj Gori nakon 17. juna 2015. godine prijem televizijskih programa neće biti moguć bez dodatnog digitalnog prijemnika“, objašnjava Zeković.

Cijena resivera se kreće od 40 eura do 100 eura. Pitali smo da li je moguće uređaj kupiti na rate, te da li će socijalni slučajevi dobiti risiver besplatno.

“Kada je u pitanju mogućnost nabavke uređaja na rate, to nije u nadležnost Ministarstva za informacionog društva i telekomunikacije, već se radi o poslovnoj politici privrednih subjekata koji se bave nabavkom i prodajom navedenih uređaja. Vlada Crne Gore će u okviru procesa digitalizacije pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i možemo da najavimo da će u koordinaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja biti obezbijeđeno oko 15.000 resivera, za građane koji se nalaze u stanju socijalne potrebe”, navela je Zeković.

Zeković precizno objašnjava koji građani moraju da kupe risiver, a koji ne.

“Građani koji u svojim domaćinstvima koriste usluge jednog od kablooperatora koji posluju na crnogorskom tržištu, nemaju potrebu nabavke digitalnih resivera kao ni TV prijemnika novije generacije. Domaćinstva koja nemaju ugovorni odnos sa bilo kojim kablooperatorom, već koriste sobnu ili krovnu antenu za prijem TV signala, nakon 17. juna ove godine su u obavezi da nabave TV uređaj novije generacije ili resiver, u protivnom neće biti u mogućnosti da gledaju digitalnu zemaljsku radio-difuziju”, objašnjava Zeković. 

Prema podacima Agencije za elektronske medije u Crnoj Gori, oko 80 odsto stanovništva u svojim domaćinstvima koristi usluge nekog od kablooperatora, i oni nijesu u obavezi da do 17. juna 2015. godine u svojim domaćinstvima obezbijede DVBT2 resivere. 

“Kada bi se to prenijelo u brojke potrebno bi bilo nabaviti između 30.000 i 40.000 resivera odnosno TV uređaja novije generacije”, kazala nam je Zeković.

Kako je dodala, pravilnikom o informisanju javnosti i krajnjih korisnika u periodu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa propisuje se način informisanja javnosti i krajnjih korisnika putem informativno-edukativne kampanje, posredstvom svih emitera, kao na internet stranici www.digi-tv.me.

“Internet stranica www.digi-tv.me počela je sa radom 15. novembra 2014. godine. U okviru ove stranice građani su u prilici da se informišu o svim relevantnim informacijama koje se tiču procesa digitalizacije u Crnoj Gori. Na taj način javnost je, između ostalog, u mogućnosti da se informiše o razlozima prelaska s analognog na digitalno emitovanje televizijskih programa, da se informiše o prednostima i načinu prijema signala digitalne televizije, kao i o neophodnoj opremi koju moraju posjedovati. Takođe je ostavljena mogućnost da svi zainteresovani građani lično mogu postaviti pitanja u vezi sa procesom digitalizacije u Crnoj Gori”, zaključila je Zeković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com