Prijeti nam mutirani virus gripa! Stiže polovinom februara - Volim Podgoricu

Prijeti nam mutirani virus gripa! Stiže polovinom februara

 

Mutirani virus gripa AH3N2 uskoro će se pojaviti i u regionu, upozoravaju mediji iz susjednih država! Ovaj virus već se raširio Evropom, mutirani virus ima 56 odsto oboljelih, dok 16 odsto ima virus svinjskog gripa. Ljekari u Srbiji predviđaju da će u ovoj državi epidemojom biti zahvaćeno oko 30.000 ljudi, i upozoravaju da od ovog tipa virusa mogu da obole i oni koji su primili sezonsku vakcinu.

Stručnjaci navode i da još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa. Prema nekim procjenama, epidemija se neće javiti bar do polovine februara, a 15 do 20 dana je dovoljno da vakcina kod ljudi stvori imunitet.

Zbog lijepog vremana, kaže dr Tiodorović, virus gripa je brže krenuo da se širi. Najviše su ugroženi mala djeca, trudnice i hronični bolesnici. Unos voća, povrća i kiselog kupusa, koji ima najveći procenat vitamina C, treba pojačati u ovom periodu, a prostorije treba što češće provjetravati, neki su od savjeta kojih se treba pridržavati kada se virus gripa pojavi.

I oni koji su vakcinisani protiv gripa mogu da obole od mutiranog virusa, s tim što bi im klinička slika bila daleko blaža. Vakcina ih štiti 60 odsto – objašnjavaju epididemiolozi iz regiona. 

Crnogorski Institut za javno zdravlje saopštio je da je U Crnoj Gori zabilježen je porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u protekloj sedmici registrovano je 168 oboljelih.

Iz te ustanove su kazali da je najveći broj oboljelih registrovan u dobnoj grupi od 25 do 64 godina.

“U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A i tip B. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 10. do 19. januara je 12, od toga šest slučajeva tip A i šest slučajeva tip B”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz opština Herceg Novi, Podgorica, Kotor, Danilovgrad, Cetinje, Bar, Nikšić i Pljevlja.

“Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih”, upozorili su iz Instituta.

Oni su poručili da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, i preporučili da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, objasnili su iz IJZ.

Opšte mjere prevencije obuhvataju i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Iz IJZ su kazali da je u državama evropskog regiona, u drugoj nadzornoj sedmici, broj zemalja koje registruju povećanu aktivnost gripa nastavio da raste, posebno na zapadu i sjeveru Evrope.

„Iako je aktivnost gripa i dalje niska u većini zemalja u regionu, 15 od 45 zemalja prijavilo je srednju aktivnost. U većini zemalja dominira influenca A (H3N2)“, precizirai su iz Instituta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com