Drvo koje će vam zagrijati dom (VIDEO) - Volim Podgoricu

Drvo koje će vam zagrijati dom (VIDEO)

Francuska kompanija “NewWind” je kreirala “Drvo vetra”, agregat visok tri metra namijenjen urbanim okruženjima, prenosi CNN

Drvo radi u potpunoj tišini i ima turbine koje rotiraju na vjetru. 

Iako to nije ništa u poređenju sa industrijskim turbinama koje snabdjevaju region mnogo većom energijom, manje turbine imaju i svoje prednosti. 

Za njihovo pokretanje je potrebno manje vjetra i energija koju proizvedu može da zagrije malu kuću ili pokrene elektičan automobil, Izjavila je Džulija Revuz, inženjer na ovom projektu. 

Tvorac ideje “Drvo vjetra” Žerom Mišo-Lariviere je prilikom šetnje psa vidio kako se lišće pomjera na vjetru i pomislio da postoji mogućnost pretvaranja kinetičke u električnu energiju. 

“Nadamo se da ćemo moći lišće da napravimo od ekoloških materijala kako bi drvo imalo što prirodnije djelove,” rekla je Džulija. 

Dvanaest metara visok prototip drveta koji je težak oko 5 tona i košta oko 35.000 dolara, će biti izložen u martu u Parizu. 

“Do sada su reakcije bile veoma pozitivne. Ljudi ne znaju kako drvo funkcioniše ali ga opisuju kao magično,” objasnila je Revuz.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com