Želite li da postanete mađioničar u Crnoj Gori? Lakše je postati nuklearni fizičar! - Volim Podgoricu

Želite li da postanete mađioničar u Crnoj Gori? Lakše je postati nuklearni fizičar!

Želite da postanete mađioničar? E, to će ići malo teže. Što se tiče Crne Gore, magija je, na žalost nestala iz naših života, i ne postoji način da se školujete za mađioničara. Šta vam preostaje? 

Ako ste tipičan Crnogorac ili Srbin iz Crne Gore, na prvu loptu kažete – Beograd. 

E, ovog puta ni to nije lako. Kako pišu begoradski mediji, zvanje mađioničara u Srbiji komplikovanije se stiče nego zvanje doktora nuklearne fizike, jer za ovo zanimanje ne postoji škola, a o prodavnici rekvizita da i ne govorimo.

Prepušteni sami sebi, mađioničari u Srbiji i oni koji bi to voljeli da budu, na najrazličitije načine se dovijaju da ostvare svoj san. Knjige i rekviziti se naručuju iz inostranstva, putuje se na seminare u druge zemlje, a jedina podrška mladim nadama su starije kolege.

Strahinja Tadić (19), iluzionista iz Beograda, u trikove se zaljubio još u prvom osnovne kad je za Novu godinu dobio knjigu o magiji.

– U Srbiji ne postoji škola za mađioničare, pa mladi koji su zainteresovani za ovaj hobi uče uglavnom uz pomoć iskusnijih mađioničara ili preko interneta. Meni je u prvim koracima pomogao i ohrabrio me Igor Trifunov, prvak Balkana u magiji. Dugo smo pričali i pokazivao mi je kako izvodi neke trikove. Posle toga sam satima i satima vježbao i uživao u svakom novom triku koji bih sam izveo, a taj osećaj mi se zadržao i danas – kaže Tadić za “24 sata“.

Veliku pomoć mađioničarima u povoju, navodi on, pruža i udruženje mađioničara, koje godinama organizuje kongrese na kojima se zaljubljenici u ovaj hobi upoznaju i međusobno razmjenjuju iskustva.

Činjenica je, međutim, da, ako želiš da u ovom poslu postaneš ozbiljan, moraš ozbiljno da zasučeš rukave i osloniš se isključivo na svoj trud. Mihajlo, mađioničar iz Beograda, kaže da se najosnovniji koraci mogu naučiti iz knjiga ili na internetu, ali, kako u Srbiji nemamo škole za to, jedini pravi put su seminari u inostranstvu. S njim se slažu i mađioničari Piksi i Zeka, koji smatraju da su najveći problem finansije.

– Pokušavamo i borimo se da otvorimo neku školu, ali nemamo dovoljno sredstava, a ni opština, ni grad nam ne izlaze u susret. Situacija je takva da u Srbiji nemamo čak ni prodavnicu mađioničarskih rekvizita, a kamoli školu – razočarani su oni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com